Waarom en hoe schommelen de brandstofprijzen?

Brandstof is heel duur voor wie zich aan een mobiliteitsbudget moet houden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat heel wat mensen de prijsschommelingen opvolgen om zo goedkoop mogelijk te kunnen tanken.

Na een sterke daling van de marktprijs van ruwe aardolie vroeg een van onze gebruikers ons onlangs waarom de brandstofprijzen minder snel dalen dan de marktprijs van de grondstof. Om dat fenomeen te verduidelijken, geven we graag meer uitleg over de samenstelling van de brandstofprijzen.


Een officiële maximumprijs

In België geldt er een maximumprijs voor brandstoffen, die de afdeling Energie van de Federale Overheidsdienst Economie bepaalt aan de hand van de berekeningsmethode voor de maximumprijzen van petroleumproducten uit de programmaovereenkomst. Afhankelijk van de concurrentie tussen verschillende spelers op de markt wordt dus een plafondprijs opgelegd. Dat betekent dat uitbaters van tankstations hun brandstof in geen geval duurder mogen verkopen dan de officiële prijs.

 

Bijna 60% taksen en accijnzen

Wanneer we de prijs van een liter brandstof onder de loep nemen, zien we dat hij uit de volgende elementen bestaat:

-        de prijs van het geraffineerde product, namelijk de kostprijs van het petroleumproduct zelf die afhangt van de internationale koers op de markt van Rotterdam;

-        de marges en distributiekosten, die de kosten voor de distributie van de brandstof van de raffinaderij tot bij de consument dekken, zoals transport, opslag, distributie en promotie;

-        diverse bijdragen, onder andere aan Apetra, een organisatie die de strategische aardolievoorraden van België beheert. Deze bijdrage in absolute waarde wordt elk kwartaal geindexeerd;

-        de accijnzen, dit zijn taksen in absolute waarde die dus niet afhangen van de prijsschommelingen op de markt;

-        en daarnaast ook nog eens 21% btw die op de elementen hierboven aangerekend wordt.

Vooral de taksen en accijnzen wegen dus zwaar door op het budget. Ze zijn samen dan ook goed voor bijna 60 % van de totaalprijs van een liter benzine en bijna 55% van de totaalprijs van een liter diesel.

Merkwaardig: hoewel diesel lange tijd fiscaal voordelig was, besloot de regering in 2015 om de accijnzen op deze brandstof te verhogen om het gebruik ervan af te raden. In 3 jaar tijd zijn de accijnzen op diesel zo maar liefst 40% gestegen door het positieve kliksysteem.

 

Wat houden deze prijsveranderingen in?

Schommelingen in de prijzen voor geraffineerde producten en in de wisselkoers tussen euro en dollar beinvloeden wel de prijs van de brandstof, maar hebben geen invloed op de diverse andere elementen die we hierboven al aankaartten. Noch de distributiemarge, noch de verschillende bijdragen, noch de accijnzen worden beinvloed door de schommelingen op de internationale markt. En er wordt hoe dan ook 21% btw geheven op de totale waarde. Daarom zien we een sterke daling of stijging van de prijs van ruwe aardolie niet altijd in dezelfde mate terug aan de pomp.

 

Prijsverschillen tussen tankstations: vergelijken loont!

Hoewel er maximumprijzen gelden, mogen firma's en uitbaters van tankstations naar hartenlust kortingen toekennen.

Automobilisten en hun portefeuilles zijn dus gebaat bij sterke concurrentie tussen de tankstations onderling. Bovendien bieden bepaalde firma's hun gebruikers extra kortingen aan door middel van hun tankkaarten.

Ook tankstations met zelfbediening, waar dus geen shop of medewerkers aanwezig zijn, zijn vaak goedkoper, maar bieden dan weer geen dienstverlening aan.

Afhankelijk van de tankstations en hun commerciële beleid kunt u dus tot wel 20 cent per liter brandstof besparen. Op een volle tank van 50 liter is dat toch al gauw een mooie korting van zo'n 10 euro. Wilt u ook weten waar u het goedkoopst tankt? Raadpleeg dan ons overzicht van de goedkoopste prijzen.

Om zoveel mogelijk geld te besparen, vergelijkt u de prijzen van diverse tankstations op onze website.

Datum van publicatie : 12/07/2019 11:45:00