Welke impact heeft de coronacrisis op onze mobiliteit?

Minder auto's, meer fietsers, meer wandelaars en gezondere lucht. Het zijn maar een paar positieve gevolgen van de coronacrisis. Maar hoeveel blijft er van die nieuwe gewoontes op lange termijn hangen? En gaat onze mobiliteit straks voorgoed veranderen?Brussel zet in op fiets en telewerk

In de hoofdstad kiezen ze resoluut voor de fiets. Met een rijstrook minder op één van de grootste invalswegen in Brussel lijkt Koning Auto binnenkort voorgoed veroordeeld tot een bijrol. Zeker omdat de regering er zo snel mogelijk 40 km extra fietspad wil gaan leggen. Zo hopen ze meer pendelaars met de fiets naar de stad te krijgen.


En ook telewerk heeft volgens experts nog groeimarge in Brussel. Reden? Er zitten sowieso veel dienstenbedrijven: die kunnen makkelijker telewerk organiseren.


En hoe zit het met de LEZ. Wat zal het post-coronatijdperk brengen? In Rotterdam namen ze alvast afscheid van de LEZ...Twijfels bij openbaar vervoer

Het manoeuvre met het extra fietspad komt er vooral om op korte termijn - lees: tijdens de exitstrategie - het aantal mensen op het openbaar vervoer te beperken. En dat is slecht nieuws voor dat openbaar vervoer, menen experts. Mensen gingen sowieso al niet graag naast iemand zitten die niesde of hoestte. Door het coronavirus is die aversie alleen nog maar gegroeid. En dat zou zo nog wel eens een tijdje kunnen duren.Heeft de deeleconomie nog een toekomst?

Voor de coronacrisis was de deeleconomie volop aan het boomen. In steden als Gent, Brussel en Antwerpen rezen heel wat deelfiets-, deelauto- en deelstepbedrijven uit de grond. Maar experts vragen zich nu af of het coronavirus die zogenaamde shared mobility niet sterk zal beinvloeden.


Mensen gaan nog altijd schrik hebben om het virus op te lopen. Ga je dan nog wel in zo'n deelwagen willen stappen? Of ga je nog met plezier een deelfiets lenen? En vooral: moet je die dan niet eerst ontsmetten?


Het is alvast zo dat de coronacrisis stevig inhakt op de deeleconomie. Een paar cijfers:

Datum van publicatie : 22/06/2020 12:48:00