De lage-emissiezone in Brussel: verandert dit iets voor u?

Sinds 1 januari 2020 zijn dieselauto's met Euronorm 3 en benzineauto's met Euronorm 1 niet langer welkom in Brussel. Dit geldt voor de negentien gemeenten die sinds 2018 in de lage-emissiezone (LEZ) liggen. Heeft dit gevolgen voor uw auto? Gebruikt u uw wagen in Brussel? We zetten alles even op een rijtje! 

 

Lage-emissiezone, kortweg LEZ 

Lage-emissiezones (LEZ) zijn afgebakende zones - vaak in stadscentra - waarin specifieke regels gelden die ten doel hebben om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit betekent dat de meest vervuilende voertuigen er gewoon niet meer worden toegelaten. 


Langs de straten waar u de zone binnen- en buiten rijdt, zijn duidelijke verkeersborden opgesteld. In 2017 was Antwerpen de eerste Belgische stad waar een LEZ werd ingericht. Brussel volgde dat voorbeeld een jaar later: vanaf dat moment werd de hoofdstad verboden terrein voor dieselvoertuigen met Euronorm 1 en 2. 

Begin dit jaar heeft ook Gent een LEZ ingevoerd. 


In Wallonië wordt Luik de eerste stad waar de lage-emissieregels gelden in het stadscentrum. Ondertussen hebben ook Namen en Eupen proefprojecten in die zin lopen. De Waalse regering is overigens van plan om het concept tegen het jaar 2030 toe te passen op het hele Waalse grondgebied.

Mechelen en Willebroek hebben daarentegen beslist om voorlopig geen lage-emissiezone in te voeren en om met alternatieven te werken. 


LEZ Brussel: duidelijke planning 

In Brussel gold het toegangsverbod tot voor kort alleen voor dieselvoertuigen met Euronorm 0, 1 en 2 (d.w.z. voertuigen die voor 1 januari 2001 waren ingeschreven) en benzinevoertuigen met Euronorm 0 en 1 (ingeschreven voor 1 januari 1997).


Sinds 1 januari 2020 is de zone ook verboden terrein voor dieselvoertuigen met Euronorm 3 en benzinevoertuigen met Euronorm 1. Het verbod om in Brussel rond te rijden geldt tegenwoordig dus voor auto's, bestelwagens van minder dan 3,5 ton, bussen en autocars die meer dan 15 jaar (diesel) of meer dan 23 jaar (benzine) geleden voor het eerst werden ingeschreven. 


Heeft dit gevolgen voor veel automobilisten? Jazeker! Febiac schat dat er nog ongeveer 226.000 dieselauto's met Euronorm 3 in België zijn ingeschreven, waarvan meer dan 16.000 in Brussel.

Er werd beslist om een overgangsperiode van drie maanden te voorzien, waarin overtreders alleen een waarschuwing in de brievenbus zullen vinden. Daarna wordt elke inbreuk beboet.

 

In 2022 is het de beurt aan de dieselvoertuigen met Euronorm 4 (ingeschreven voor 2011) en vanaf 2025 aan de benzinevoertuigen met Euronorm 2 (ingeschreven voor 2001) en dieselvoertuigen met Euronorm 5 (ingeschreven voor 2015).

Het is de bedoeling dat tegen het jaar 2035 geen enkel benzine- of dieselvoertuig de LEZ nog binnen mag.


 

De negentien gemeenten, de klok rond

De LEZ van Brussel bestrijkt het grondgebied van de negentien gemeenten, met uitzondering van de ringweg rond de hoofdstad. Behalve wanneer een afwijking wordt toegestaan, is het verbod elke dag van de week en 24 uur per dag van kracht. 

De voertuigen worden door middel van camera's gecontroleerd. Wie de toegangsregels van de LEZ niet naleeft, mag een boete van 350 euro verwachten - met een maximum van één keer per trimester en vier keer per jaar voor de recidivisten.


Als uw voertuig niet aan de toegangscriteria voor de LEZ beantwoordt, kunt u wel een dagpas van 35 euro kopen. Geen tijd gehad om uw pas te kopen? Dan kunt u achteraf nog tot de volgende dag om middernacht een pas kopen en u inschrijven nadat u met uw auto in de LEZ hebt rondgereden. 


Geen zin om een pas te kopen? U kunt uw voertuig nog altijd in een overstapparking aan de ingang van de zone achterlaten en daarna uw reis voortzetten met het openbaar vervoer. 

Datum van publicatie : 29/01/2020 13:57:00