Kan ik mijn brandstoftank leeg rijden? Hoe lang kan ik nog rijden als het lampje van mijn brandstofmeter begint te branden?

Het is aanbevolen om zo snel mogelijk te tanken als het brandstoficoontje is beginnen branden, en ervoor te zorgen dat de tank altijd minimaal voor een kwart is gevuld.

Hoewel nieuwe wagens uitgerust zijn met de nieuwste snufjes, blijft het op het niveau van de brandstofmeter moeilijk om exacte informatie te verkrijgen. De brandstofmeter is niet altijd even betrouwbaar en kan al een grote variatie vertonen wanneer je een helling oprijdt tegenover wanneer je diezelfde helling naar beneden rijdt.

Met een zo goed als lege brandstoftank rijden heeft verder ook gevolgen voor het goede functioneren van de wagen. Er kan immers bezinksel en vuil dat zich onderaan de tank bevindt in de brandstofleidingen terechtkomen. Dit kan aanleiding geven tot verstoppingen.

Rijden op brandstofreserve is ook slecht voor de brandstofpomp. Zeker bij benzinemotoren, maar ook bij dieselmotoren, bestaat het risico dat de elektrische brandstofpomp de geest geeft als er geen brandstof wordt toegevoerd en rijden op reserve betekent een mindere toevoer van brandstof. Een dieselmotor moet trouwens ontlucht worden wanneer men op de laatste restjes diesel heeft gereden. Het is tenslotte ook schadelijk voor de brandstoffilter. Deze moet vaker vernieuwd worden wanneer hij geregeld bezinksel of vuil moet verwerken als gevolg van het rijden op reserve.

 

Datum van publicatie : 31/05/2016 17:54:00