Korte analyse van de evolutie van de stookolieprijs in 2018. En nu?

De stookolieprijs zal gewogen hebben op het budget van de gezinnen in 2018, een jaar waarin prijsverhogingen de norm waren, zeker als we vergelijken met het jaar 2017 waarin vooral de zomer een gunstige periode was voor de consumenten.
Omdat de stookolieprijs direct gerelateerd is aan de olieprijs, is het interessant te kijken naar de evolutie van deze laatste om te begrijpen waarom de olieprijs zo'n vaart genomen heeft in oktober 2018.  


Wat is er gebeurd in 2018?
Ondanks de aanzienlijke toename van de Amerikaanse productie van schalie-olie en de beslissing in juni van de leden van het OPEC-kartel en hun partners om hun productie te vermeerderen, vertoonde de koers van Brent-olie een stijgende trend tot in oktober. Vanaf dan veroorzaakten bepaalde ontwikkelingen, zoals andere de commerciële spanningen tussen China en de Verenigde Staten en de geopolitieke onrust met Iran, een zekere speculatie op de markten. Zo steeg de prijs van ruwe olie onophoudelijk, wat ook een prijsverhoging van de stookolie met zich bracht.  

Omwille van het overaanbod, de stagnatie van de economische groei die de vraag deed dalen en een versoepeling van de Amerikaanse sancties tegenover Iran, ontstond in november een tegengestelde prijsbeweging. De olieprijs zakte zo verder tot onder de 50 Dollar per vat eind december.


Welke perspectieven in 2019?  
Er blijft een overaanbod op de wereldmarkt. Zowel de Verenigde Staten - ondertussen de belangrijkste olieproducent ter wereld -, Saoedi-Arabië als Rusland hebben productierecords gehaald en de vraag blijft slabakken. 

Ook de economische groei is zwak en er is voorlopig weinig zicht op beterschap.

Welke zijn de factoren die een nieuwe prijsverhoging in de hand kunnen werken? Saoedi-Arabië heeft laten weten dat het voor een productiedaling is tussen nu en het einde van het eerste kwartaal van 2019 en het OPEC-kartel bevestigde eind 2018 zijn voornemen om de extracties te beperken en zo een halt toe te roepen aan de val van de olieprijs. Zullen analisten en investeerders hierdoor overtuigd worden? We zullen het weten in de komende maanden.

2019 belooft een jaar van onzekerheid te worden en kondigt zich nu al volatiel aan. De verbruikers van stookolie mogen zich dus nog aan prijsschommelingen verwachten. Wil je geinformeerd blijven over wanneer je het best je stookoliebestelling plaatst, abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

Datum van publicatie : 04/01/2019 11:20:00