Dit was het Autosalon 2020

"... Een totaal succes,"... dat concludeerde automobielfederatie Febiac na het recente Autosalon. De 98e editie van de Brussels Motor Show kreeg meer dan een half miljoen bezoekers over de vloer. En die bleken vooral geinteresseerd in hybride en elektrische wagens. En nog goed nieuws: automerken mochten dit jaar meer offertes uitschrijven dan op de editie vorig jaar.


Focus op het milieu
Het Autosalon stond dit jaar in het teken van alternatieve brandstoffen en aandrijvingen. De verschillende autoconstructeurs spraken unaniem van een grote interesse in hybride en elektrische wagens. Maar dat was volgens enkele klimaatactivisten blijkbaar nog onvoldoende.

Op de drukste zaterdag van het Autosalon zette Extinction Rebellion de boel op stelten. Nochtans is er volgens Febiac geen enkele reden tot protest... "Nooit eerder waren er zoveel aandacht voor zero- en lage-emissievoertuigen. Dit autosalon bewees juist dat er een groeiende interesse is in milieuvriendelijke wagens."


Diesel en benzine nog altijd koning
Vandaag bestaan nieuwe inschrijvingen voor 6% uit hybride wagens en voor amper 2% uit elektrische wagens. Maar die cijfers zullen snel veranderen. De autosector heeft eerst en vooral zelf de ambitie om de CO2-uitstoot te doen dalen. En ook consumenten beseffen dat ze voor een beperkte meerprijs met een propere wagen kunnen rondrijden.

Diesel en benzine palmen zoals verwacht nog het grootste deel van de markt in. Al meent Febiac wel dat de klassieke brandstof bij de kleine, compacte modellen stilaan aan het uitdoven is. Wie nu nog een stadsautootje koopt, kiest dan makkelijker voor een hybride of elektrisch model.


Ook aandacht voor alternatieve mobiliteit

Mobiliteit evolueert en daarom bracht het Autosalon al voor de derde keer verschillende spelers samen. Op het gratis event #WeAreMobility maakten bezoekers kennis met micromobiliteit, gedeelde mobiliteit en het zogenaamde MaaS (Mobility as a Service). Dat laatste systeem maakt dankzij nieuwe technologieën maatwerk van mobiliteit.

Verder stonden vooral elektrische steps, hoverboards, plooifietsen, e-scooters, monowheels en andere voorbeelden van micromobiliteit in de spotlights. En er was ook aandacht voor de recyclage van batterijen uit hybride en elektrische voertuigen.

Tot slot organiseerde het Autosalon ook een persoonlijke Mobility Scan. Daar kon je als bezoeker je alternatieve mobiliteitsoplossingen leren kennen. Zeggen dat de autosector geen inspanningen levert om mee te evolueren, is dus niet meer van deze tijd.


Bij CARBU.COM blijven we uiteraard de recentste ontwikkelingen rond mobiliteit en de shift naar ‘schonere' brandstoffen op de voet volgen. 

Datum van publicatie : 26/01/2020 19:12:00