Autovakanties: in welke landen kan je nog veilig op reis?

Europa kleurt groen, oranje en rood. Dat wil zeggen dat je best even een check, dubbelcheck doet voor je op vakantie vertrekt. Want welke landen zijn een absolute no go? Welke landen leggen een quarantaine op? En waar is het volledig veilig vandaag? Wij polsten naar de situaties in de vijf populairste autobestemmingen.

1. Frankrijk

Grenzen open sinds 15 juni


Frankrijk is hoofdzakelijk een groene zone. Toch zit er ook wat oranje bij. Als je uit deze zones komt, is een test en quarantaine aanbevolen:


  • Regio Île de France (Paris, Seine-et-Marne, Yvelines, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Val-d'Oise)
  • Département du Nord
  • Departement Loiret
  • Departementen Meurthe-et-Moselle en Moselle
  • Departementen Sarthe, Mayenne en Loire-Atlantique
  • Departement Ille-et-Vilaine
  • Departementen Gard en Hérault
  • Departement Haute-Garonne
  • Departementen Ain, Rhône, Loire en Haute-Savoie
  • Departementen Alpes-de-Haute-Provence, Alpes-Maritimes, Var, Vaucluse en Bouches-du-Rhône.

Buitenlandse Zaken houdt de situatie in Frankrijk in het oog en geeft hier elke dag een update. 


2. Spanje
Grenzen open sinds 1 juli


Spanje is een van de landen die het zwaarst heeft afgezien van de coronacrisis. En dat blijkt ook nu nog: er zijn enkele rode en oranje zones. Kom je terug uit Aragón, Navarra, Barcelona, Lleida, Biscaje of Soria? Dan moet je verplicht in quarantaine na een al even verplichte coronatest.


Een overzicht van de oranje zones - waar test en quarantaine enkel zijn aanbevolen - vind je hier.

3. Italië

Grenzen open sinds 3 juni

Mamma mia! Ook Italië was één van de ergst getroffen regio's. Maar de Italianen blijken nu alles onder controle te hebben: ook  vandaag is Italië nog altijd een volledige groene zone. Wel zijn er enkele regio's die regionale maatregelen opleggen. Informeer dus zeker bij de plaatselijke toeristische dienst of er specifieke regels zijn waaraan je je moet houden.


4. Duitsland

Grenzen open sinds 15 juni


Slecht nieuws voor wie uit Antwerpen komt. De Duitse overheid heeft de zone aangeduid als risicogebied. Reis je naar Duitsland, dan moet je een negatieve coronatest van maximum 48u oud voorleggen. Een andere optie is vrijwillig in quarantaine gaan bij aankomst, een test afleggen en het resultaat afwachten. Let wel: de deelstaten mogen zelf extra regels opleggen. Er kunnen dus verschillen zijn van regio tot regio.


5. Oostenrijk

Grenzen open sinds 4 juni


Het ging bijna zelden over Oostenrijk de afgelopen maanden. Met reden: ze waren één van de landen die het snelst de regels versoepelden. Ook nu is quasi het hele land safe. Enkel in Wenen en in Opper-Oostenrijk is er een verhoogde waakzaamheid. Kom je uit deze gebieden terug, dan is een test en quarantaine aanbevolen.

Tot slot: hoe evolueren de brandstofprijzen?
Niet onbelangrijk als je deze zomer met de auto op vakantie gaat: hoeveel betaal je voor een volle tank? Wel, in coronatijden stonden de brandstofprijzen natuurlijk historisch laag. Je weet wel: weinig vraag, te veel aanbod en dus een lage prijs.
 
 

De maximale brandstofprijzen in ons land op maandag 17 augustus. Volg hier de dagelijkse evolutie.Maar nu het gewone leven herneemt, zie je dat de prijzen van diesel en benzine terug stijgen. Vandaag betaal je voor een liter benzine maximum 1,390 euro. Voor een liter diesel is dat 1,380 euro.


Voor de komende maand voorspelt de overheid een stijging van 0,8% voor diesel en 2,2% voor benzine. Op CARBU.com volgen we voor jou de dagelijkse prijsevolutie op de voet.Reis je dit najaar naar een andere Europese bestemming?
Volg hier de updates van de situatie in elk land.

Datum van publicatie : 20/08/2020 10:22:00