Een lagere energiefactuur en minder vervuiling dankzij een pelletkachel!

Hoe u uw woning ook verwarmt - met mazout, gas of een warmtepomp - een pelletkachel is een prima aanvulling, en zo denken heel wat Belgen erover.

Het autonome verwarmingstoestel dat het vaakst in een leefruimte wordt geinstalleerd, is een pelletkachel. Ze biedt dan ook tal van voordelen. Zo biedt de pelletkachel, dankzij de ecologische manier van verwarmen, een kleine milieu-impact door een lagere CO2-uitstoot, een optimaal rendement, een zeer competitieve prijs die niet wordt beinvloed door marktschommelingen, een lokale herkomst ...

De pelletkachel ontsteekt elektrisch, is volledig programmeerbaar en beschikt over een thermostaat waarmee u de kachel instelt naargelang uw behoeften. Zo is het perfect mogelijk om een constante temperatuur te garanderen in de leefruimte waar de pelletkachel zich bevindt.

Uiteraard moet de pelletkachel handmatig met houtpellets worden gevuld, in tegenstelling tot een pelletketel met een automatische toevoer. Afhankelijk van het seizoen en uw verwarmingsbehoeften vult u de pelletkachel in de winter vrijwel dagelijks bij en in de zomer alleen wanneer u dat wenst.

Nog een voordeel? Tegenwoordig vindt u de houtpellets in zakken van 10 of 15 kg overal in België, zelfs in grote supermarkten. Als u echter voldoende opbergruimte hebt, doet u er goed aan een prijsvergelijking te maken. Een thuislevering van een pallet houtpellets is niet alleen gemakkelijker maar ook beter voor uw budget.

Voor een optimale werking is het belangrijk dat u de pelletkachel goed onderhoudt en dat u het asbakje regelmatig leegmaakt. Deze kleine inspanning valt echter in het niet bij de reiniging van een traditionele houtkachel of een open haard.

En dan is er nog het prijskaartje: de prijs van een pelletkachel schommelt tussen 1500 en 5500 euro (zonder plaatsing), afhankelijk van de gebruikte materialen en prestaties. Om te bepalen of dit soort verwarmingstoestel de moeite loont, dient u rekening te houden met de mogelijke besparing in verwarmingskosten op basis van het gebruik. Uiteraard zijn het comfort en de milieuvriendelijkheid van een pelletkachel twee andere factoren die meespelen in deze beslissing.    

Datum van publicatie : 27/06/2019 13:42:00