Geen ontdieseling bij de lichte bedrijfsvoertuigen

Terwijl het globale wagenpark in ons land ‘ontdieselt' is hier helemaal geen sprake van in de categorie van de lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3,5 ton). Dat blijkt uit recente cijfers van TRAXIO, de federatie van de Belgische autosector en aanverwante sectoren.

 

Globaal meer inschrijvingen

Maandelijks publiceert TRAXIO cijfers over het aantal nieuwe inschrijvingen van lichte bedrijfsvoertuigen. En wat blijkt? In eerste instantie dat er meer nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen worden ingeschreven dan in 2018. Eind juni zitten we aan een stijging met 2,4%. Dat is een algemene trend, maar het is vooral in Vlaanderen en Wallonië dat er meer nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen worden ingeschreven (in beide regio's +2%). In Brussel worden er minder nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen ingeschreven dan vorig jaar

(-4%). TRAXIO ziet meer leasing en renting als de verantwoordelijke tendensen voor de daling in Brussel.

 

Koning diesel

Hoewel de Belg zijn vertrouwde diesel hoe langer hoe meer links laat liggen, merken we een omgekeerde trend bij de lichte bedrijfsvoertuigen. 91% van de nieuw ingeschreven lichte bedrijfsvoertuigen rijdt op diesel. Hiermee doet diesel het zelfs nog lichtjes beter dan in 2018. De overige 8% worden verdeeld onder benzine (6,8%), CNG (1,6%) en elektriciteit (0,6%). Vooral benzine deelt in de klappen en verliest bijna 2% ten opzichte van 2018. Het aandeel van zowel elektriciteit als CNG stijgt.

Het aankoopgedrag van de Belg als het om lichte bedrijfsvoertuigen gaat, staat dus haaks tegenover de aankooptendensen met betrekking tot personenwagens. Diesel blijft koning in dit segment en doet het zelfs nog beter dan in 2018.

 

Meer kilometers?

Dat diesel een nefaste invloed heeft op het milieu en de luchtkwaliteit is dus geen motivatie voor de Belg om te veranderen van aandrijving bij de aankoop van een licht bedrijfsvoertuig. Gaat het dan om het aantal gemiddelde kilometers dat er jaarlijks wordt gereden? Ook niet. Uit de cijfers van TRAXIO blijkt immers ook dat de gemiddelde jaarlijkse kilometers niet hoger liggen dan 16.800... En dat is geen aantal dat de aankoop van een dieselvoertuig rechtvaardigt...

 

2019 wordt voorlopig gekenmerkt door een dubbele trend. Enerzijds worden er minder personenwagens ingeschreven (-6,2% t.o.v. 2018) en onder de nieuwe personenwagens zien we vooral veel nieuwe benzinewagens (+4% t.o.v. 2018). Anderzijds blijft diesel heer en meester wat de aankoop van nieuwe lichte bedrijfsvoertuigen betreft: diesel gaat 0,7% vooruit en ook worden er globaal meer nieuwe lichte bedrijfswagens ingeschreven (+2,4%).

 

Is deze contradictie niet België ten voeten uit?

 

 

Date de publication : 10/07/2019 14:16:00