Rijden in het buitenland tijdens de wintermaanden: wanneer zijn winterbanden verplicht?

België hanteert geen specifieke reglementering voor winterbanden, maar in Europa variëren de wettelijke voorschriften of gebruiken van het ene land tot het andere. Als u van plan bent om bij winterweer te rijden, doet u er dus goed aan om te controleren waar het gebruik van speciale banden in de wintermaanden verplicht is. Daar komt nog bij dat heel wat landen een andere invulling geven aan het begrip 'winterseizoen', waardoor het vaak erg moeilijk wordt om door de bomen het bos te zien.

Het zal niemand verbazen dat vooral de landen in het noorden van de Europese Unie (Finland, Zweden ...) het gebruik van winterbanden verplichten, terwijl de landen in het zuiden (Griekenland, Portugal ...) doorgaans geen specifieke reglementering opleggen. Maar er zijn ook een paar uitzonderingen op die regel. Zo verplicht Kroatië bijvoorbeeld het gebruik van een specifieke rij-uitrusting bij sneeuwval en ijzel, terwijl Denemarken en IJsland geen winterreglementering hebben. 


In welke landen zijn winterbanden verplicht?

Wie de komende maanden in het buitenland wil rijden, laat zich dus beter goed informeren. Wij zetten de geldende regels en gebruiken alvast op een rijtje:

  • -        Winterbanden verplicht: Bulgarije, Estland, Finland, Kroatië, Letland, Litouwen, Slovenië, Zweden
  • -        Winterbanden verplicht wanneer de weersomstandigheden dat vereisen (bij sneeuw of ijzel op het wegdek): Duitsland, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Slovakije, Tsjechië
  • -        Winterbanden verplicht op wegen met een specifieke aanduiding: Frankrijk, Italië, Spanje
  • -        Geen specifieke reglementering, maar winterbanden zijn aanbevolen: België, Cyprus, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Verenigd Koninkrijk

In landen zoals Duitsland, waar winterbanden verplicht zijn wanneer de weersomstandigheden dat vereisen, is het een goed idee om standaard met speciale banden te rijden in de wintermaanden. De weersomstandigheden kunnen immers snel veranderen doorheen de dag, en zo vermijdt u het risico op een overtreding of problemen met de verzekering bij een ongeval.


Gebruikt u beter winterbanden of vierseizoensbanden?

In landen waar winterbanden verplicht zijn, moeten de vier wielen van uw voertuig zijn uitgerust met winterbanden. Ook vierseizoensbanden zijn dan toegestaan, op voorwaarde dat ze de markering 'M+S' dragen.

De afkorting 'M+S' staat voor 'Mud & Snow' (modder en sneeuw) en verwijst naar banden waarvan het profiel en de structuur een betere wegligging garanderen op een modderig wegdek of een wegdek met verse of smeltende sneeuw.

Banden met de vermelding 'M+S' kunnen volgens de wet worden gebruikt als winterbanden, maar de markering is niet beschermd en legt slechts enkele voorwaarden op aan bandenfabrikanten. Kies daarom bij voorkeur banden die ook het 3pMSF-symbool (Three Peak Mountain Snowflake, een markering met drie bergtoppen en een sneeuwvlok) dragen. Dergelijke banden zijn goedgekeurd voor gebruik in de wintermaanden, en tests hebben aangetoond dat ze een betere wegligging hebben bij sneeuw. Ze zijn dus beter voor uw veiligheid.Datum van publicatie : 17/12/2018 10:48:00