Wil jij ook weten hoe je energie kan besparen met slimme domotica?

Slimme thermostaten van Nest of ENGIE (boxx) beloven een energiebesparing van 14 tot 29% in je woning. Deze thermostaten, die vanop afstand te regelen zijn via apps en functioneren met wifi, en andere slimme domotica zorgen ervoor dat je verwarming na amper een week is afgestemd op je leefpatroon. Zo zou je tot 29% kunnen besparen.

De slimme thermostaten zijn bovendien compatibel met zowat alle bestaande modellen en merken van cv-ketels.

 

Hoe kunnen internetgestuurde domotica dan zorgen voor zo'n belangrijke energiebesparing?

Met slimme thermostaten en domotica zullen ruimtes enkel verlicht en verwarmd worden wanneer effectief iemand aanwezig is. Temperatuursensoren bedienen de verwarming of koeling naargelang het uur van de dag en op basis van aanwezigheid. De kamer is dus altijd op de ideale temperatuur. Wanneer de kamer niet in gebruik is, kan overgeschakeld worden op een stand-by stand.

 

Bij het verlaten van je huis of 's nachts zorgt de alles-uit toets ervoor dat alle niet-noodzakelijke elektrische apparaten, sluipverbruikers en verlichting worden uitgeschakeld. Maar de slimme domotica geven je ook de mogelijkheid om net 's nachts aan energiebesparing te doen. 's Nachts kan je immers bepaalde toestellen (wasmachine, droogkast, vaatwasser, etc.) via een tijdschakelaar laten opstarten, zodat je als consument profiteert van het goedkopere nachttarief voor elektriciteit.

 

Ben jij ook vergeetachtig en vergeet je al eens het licht uit te doen?

Dan is dit zo opgelost met slimme domotica. Dankzij aanwezigheidsdetectoren doven de lichten na een tijdje vanzelf. Bovendien kan eenzelfde aanwezigheidsdetector zowel ventilatie, verlichting, verwarming en koeling aansturen.

Met smart thermostaten en andere slimme domotica kun je bovendien sluipverbruikers identificeren en uitschakelen. De digicorder of Sonos-speler zal 's nachts niet meer in stand-by staan.  

Het gebruik van internetgestuurde domotica geeft je tenslotte een gedetailleerd overzicht  van het verbruik van water, gas, elektriciteit en stookolie... En het systeem verwittigt je wanneer de cv-ketel defect is of een onderhoudsbeurt moet krijgen.

 

Nest gaat evenwel nog verder en gaat ook experimenteren met een netwerk van producten die met Nest communiceren. Zo kan je als Mercedes bestuurder terwijl je naar huis rijdt via de navigatieknop van je GPS de verwarming alvast laten opwarmen. En dit verhaal gaat ongetwijfeld verder...

 

Deze domoticarevolutie zal ons alvast geen windeieren leggen. Het is indrukwekkend wat slimme domotica vandaag al kunnen en vooral hoe ze ons kunnen helpen om energie te besparen en zuiniger te leven.

De toekomst belooft nog energiezuiniger te worden: er zullen immers nog meer producten en huishoudelijke toestellen worden geconnecteerd met het internet en zo aangestuurd kunnen worden door slimme domotica.

Datum van publicatie : 23/11/2016 06:23:00