Waarom u misschien pellets moet overwegen als brandstof

Volgens een rapport van de Europese Vereniging voor Biomassa, AEBIOM, zijn de Belgen de grootste verbruikers van pellets in Europa. In 2016 steeg het Belgische verbruik van pellets met maar liefst 65,7% in vergelijking met het jaar voordien. Toch loopt de massa, voorlopig althans, niet warm voor pellets. Dat heeft allicht te maken met onwetendheid, want pellets hebben best wel wat in hun mars. Een kennismaking.   

 

Wat zijn pellets eigenlijk?

Pellets zijn houtkorrels gemaakt uit cylindrisch geperst onbehandeld, zuiver afvalhout (houtzaagsel en -krullen), zonder enige toevoeging van lijm of andere chemische bindmiddelen.

Lijm is niet nodig omdat de houtharsen, en de bij het samenpersen vrijkomende lignine, de pellets bijeenhouden. Fabrikanten van pellets zweren overigens bij 100% harshoudende pellets voor een optimaal resultaat. Er wordt ook geëxperimenteerd met pellets op basis van mais en zonnebloempitten maar het resultaat naar verbranding toe is van mindere kwaliteit. Deze experimentele pellets hebben bovendien een lagere calorische waarde en ze kunnen ook schade aanrichten aan de pelletkachel.

Goede pellets zijn uniform en glanzend, en hebben een diameter van 6 (particulier gebruik) of 8 mm (industrieel gebruik) en een lengte van zo'n 3 cm.


Ondanks de relatieve onbekendheid met pellets, vindt deze brandstof hoe langer hoe meer haar weg naar de Belgische huiskamers, en dat is niet verwonderlijk. Het gaat immers om een innovatieve, hernieuwbare en milieuvriendelijke brandstof. De verbranding van pellets is CO2-neutraal omdat ze dezelfde hoeveelheid CO2 genereert als het natuurlijk afbraakproces van hout.

 

Hoe zit het met het verbruik?

Een cv-systeem verbruikt gemiddeld zo'n 300 kg pellets per jaar en per kW warmteverlies. Een laag-energie-woning met een cv-installatie met een warmteverlies van 6kW zal bijgevolg zo'n 1.800 kg pellets per jaar nodig hebben. Gebruik je een pelletkachel van 10kW, dan zal je jaarlijks zo'n 3.000 kg pellets verbruiken, het equivalent van +/- 1.500 liter stookolie.

Met de pelletkachels die momenteel op de markt zijn wordt er een rendement van meer dan 90% behaald.  

 

Waarom zou je opteren voor pellets?

Zoals al aangegeven, zijn pellets CO2-neutraal omdat ze dezelfde hoeveelheid CO2 genereren als de afbraak van hout in de natuur.  Pellets zijn een onuitputtelijke vorm van brandstof en worden bovendien lokaal geproduceerd. In België zijn er een tiental lokale fabrieken die pellets produceren op basis van hout uit Belgische duurzaam beheerde bossen. De prijs is relatief stabiel en niet afhankelijk, zoals die van stookolie en andere fossiele brandstoffen, van fluctuaties op de wereldmarkten.  Pellets zijn goedkoper dan andere brandstoffen. 


Zijn er dan geen nadelen?

Als er al zijn, dan hebben ze veelal te maken met de kachel. Zo wordt het frequente onderhoud van de kachel gezien als een nadeel: de brandkorf moet om de twee dagen gestofzuigd worden en de aslade moet wekelijks geledigd worden. De afhankelijkheid van elektriciteit (wat niet het geval is voor houtkachels) is een ander nadeel. Tenslotte zijn ook het geluid van de kachel en het voorzien van een ruime, niet-vochtige, opslagplaats voor de pellets twee minpunten die vaak worden aangehaald.

 

Daartegenover staat dat pellets vandaag allicht een van de zuinigste en meest milieuvriendelijke brandstoffen zijn die er bestaan, en dat Belgen hoe langer hoe meer de weg vinden naar deze schone verwarmingsbrandstof. Pellets zijn vandaag een volwassen alternatief voor fossiele brandstoffen en warmtepompen. En een pelletkachel is aan de basis geen al te zware investering.

 

Bij CARBU.COM geloven we ook in deze brandstof en organiseren daarom regelmatig voordeelacties. Ga een kijkje nemen op onze websitesectie over pellets en meld je aan voor onze nieuwsbrief als je op de hoogte wil blijven van onze voordeelacties rond pellets. Het loont zeker de moeite.  

Datum van publicatie : 19/12/2017 09:03:00