Kent u het verschil tussen stookolie 50S en stookolie Extra?

Is stookolie Extra een betere verwarmingsbron? Welke zijn de verschillen tussen stookolie Extra en klassieke huisbrandolie? Anno 2019 is het verschil voor vele stookolie gebruikers niet altijd duidelijk.

 

In België bestaan er twee soorten verwarmingsbrandstoffen op basis van aardolie: klassieke stookolie (50S) en stookolie Extra. Beide worden vervaardigd op basis van aardolie, maar hebben elk hun eigen toepassing. Naast een verschillend gebruik, ligt het verschil tussen beide brandstoffen vooral in het zwavelgehalte. De klassieke vorm van stookolie - 50S - heeft een zwavelgehalte van 0,05%, terwijl het zwavelgehalte van stookolie Extra 0,01% bedraagt.

 

Stookolie Extra, traditioneel aanbevolen voor gas condensatie ketels

Stookolie Extra werd traditioneel aanbevolen voor sommige types van condensatieketels. Omdat er zo goed als geen uitstoot is van zwaveldioxide tijdens de verbranding van stookolie Extra, kan deze brandstof ook, uit milieuoverwegingen, gebruikt worden in lage temperatuur ketels. Oorspronkelijk was mazout Extra wel bedoeld als brandstof voor machines en voertuigen in de landbouw en nijverheid.

 

Zeer klein verschil sinds 1 januari 2016

Sinds 1 januari 2016 is het verschil tussen ...normale"" stookolie en stookolie Extra zeer klein geworden.

Vanaf diezelfde dag heeft ‘normale' stookolie met een zwavelgehalte van 1000 ppm (parts per million) plaats geruimd voor mazout 50S dat een zwavelgehalte heeft van 50 ppm. Welke zijn de voordelen die deze wijziging met zich heeft gebracht? Een lagere impact op het milieu dankzij een vermindering van de zwaveluitstoot tijdens de verbranding, een betere verbranding en een hoger rendement, minder residu die achterblijft in de ketel.

 

De wijziging van begin januari 2016 maakt ook dat klassieke stookolie 50S perfect geschikt is voor alle types van verwarmingsketels en dat deze stookolie voor een betere bescherming zorgt van uw installatie, een beter rendement van uw ketel en een verminderde CO2-uitstoot.. Maar stookolie Extra is nogal vaak goedkoper dan stookolie 50S. Om de prijsfluctuaties van stookolie 50S en stookolie Extra te volgen en erop te anticiperen, is het uiteraard raadzaam om de speciale rubriek op CARBU.COM te volgen. 

 

Er zijn dus voordelen verbonden aan het gebruik van zowel stookolie 50S als stookolie Extra. Wellicht is het aan te bevelen om advies te vragen aan uw chauffage specialist of stookolie leverancier. Hij zal u kunnen adviseren over wanneer welke stookolie te gebruiken en het soort mazout kunnen aanbevelen die het best bij uw installatie past.     

Datum van publicatie : 04/02/2019 14:06:00