Rijden op rode diesel verleidelijk maar niet zonder gevaar...

Omwille van de hoge dieselprijzen is het voor dieselrijders momenteel aanlokkelijk om rode diesel te tanken aan de pomp. Hoewel een aantal tankstations in het Brusselse deze illegale praktijk oogluikend toestaan, is het rijden op rode diesel niet zonder risico.

Begin dit jaar liet de FOD Financiën weten dat er het voorbije jaar bij douanecontroles heel wat fraudegevallen met rode diesel werden vastgesteld. Er werden 1.041 gevallen geconstateerd op 60.208 controles.

 

Tanken met rode diesel is verleidelijk

 

In dergelijke gevallen gaan automobilisten hun brandstoftank vullen met roodgekleurde stookolie in plaats van te tanken met gewone diesel aan de pomp. De verleiding is uiteraard groot om dat te doen omwille van de hoge dieselprijs. In december ontdekte de Brusselse nieuwssite Bruzz zelfs dat bepaalde Brusselse tankstations het gebruik van rode diesel promoten aan de pomp, terwijl rode diesel expliciet verboden is voor personenwagens en vrachtwagens.

 

Uitbaters van de Brusselse tankstations in kwestie bieden de huisbrandolie openlijk aan, knijpen een oogje dicht voor de tientallen bestuurders die illegaal bij hen komen tanken, maar leggen de eindverantwoordelijkheid hiervoor wel bij de automobilist. Rode diesel is ruim een halve Euro goedkoper dan gewone diesel, dus is het zeer aanlokkelijk om goedkopere rode diesel te tanken.

 

 

Risico's

Het tanken van rode diesel is evenwel niet zonder gevaar en risico. Hoewel beide brandstoffen compatibel zijn, is gewone diesel meer geschikt dan rode diesel voor de auto. Gewone diesel bevat in eerste instantie additieven voor een betere werking van de motor, wat ook gestimuleerd wordt door een lagere dichtheid, een gegarandeerd cetaangetal en een verlaagd zwavelgehalte.

 

Vermits rode diesel tanken volstrekt illegaal is, bestaat er een groot risico om op heterdaad betrapt te worden. Omdat de stookolie een rode kleur achterlaat in de tank van auto of vrachtwagen, is het gebruik ervan dus gemakkelijk op te sporen. Een bestuurder die met rode diesel rijdt, riskeert een boete van minstens 500 Euro, die kan oplopen tot 1.250 Euro voor grote hoeveelheden. Betrapte automobilisten kunnen ook voor de rechtbank gedagvaard worden, waar de boete verder kan oplopen tot 5.000 Euro.

 

Meer fraudegevallen of niet?

Waar de cijfers van het aantal fraudegevallen voor 2018 en 2017 ongeveer gelijk lopen -  1.041 op 60.208 controles in 2018 en 1.208 op 59.890 controles in 2017 - noteren we wel een belangrijke stijging ten opzichte van 2016, waarin 655 gevallen werden geconstateerd op 43.619 controles. Bijna een verdubbeling dus, die vooral het gevolg lijkt te zijn van het verhoogd aantal controles, die bovendien ook meer en meer gericht zijn.

Er is dus wel degelijk een kleine correlatie tussen de prijs van gewone diesel en de verleiding om rode diesel te tanken. Als we de evolutie van het aantal fraudegevallen evalueren, moeten we wel rekening houden met de vermindering van het aantal dieselauto's op de weg en het verminderde gebruik van stookolie als verwarmingsbrandstof. Deze dubbele evolutie maakt het minder plausibel dat consumenten jerrycans vullen met stookolie uit de tank.    

Datum van publicatie : 16/01/2019 15:41:00