Rode diesel is het risico niet waard
Nu de winter weer in het land is, is het verleidelijk om rode, goedkopere diesel - ook wel rode mazout genoemd - te tanken. Rode diesel valt als brandstof immers onder een lager accijns- of douanetarief. Opdat autobestuurders deze goedkopere brandstof niet zouden tanken aan het pompstation, liet de overheid om fiscale redenen aan deze mazout een rode kleurstof toevoegen om het onderscheid te kunnen maken met ‘gewone' diesel. Het gebruik van rode diesel voor gewone auto's is verboden bij wet, op inbreuken staat immers een fikse boete...
Maar dat houdt het misbruik niet tegen... In Limburg zat de baas van een mazoutbedrijf vast voor vermeende fraude met rode diesel. In Antwerpen kreeg een pompuitbater een boete van zo'n 1,8 miljoen euro voor het ontkleuren van rode diesel. En in Vlaams-Brabant stalen dieven vorige week nog honderd liter rode mazout uit een tractor. Het is duidelijk: rode diesel is big business. Maar de overheid lacht er niet mee en maakt werk van de jacht op zogenaamde brandstoffraudeurs.
Meer fraude in de winter
Koning Winter is in het land en dus gaan de voelsprieten van de douane wat meer rechtop staan dan anders. Dat komt omdat de brandstoftank in de winter sneller leeg is - natte wegen, meer weerstand, hoger verbruik. Wie het dan niet zo voor hoge dieselprijzen heeft, laat zich wel eens verleiden tot het tanken van rode diesel.
Tot 1.250 euro boete voor rode diesel
Door hoge dieselprijzen durven veel mensen goedkopere diesel tanken. Ze besparen er al snel een halve euro per liter mee uit. Maar toch beseffen weinig mensen dat er wel degelijk risico's aan vasthangen.
Dus misschien toch twee keer nadenken voor je rode diesel tankt:
- Eerst en vooral is gewone diesel nog altijd beter voor je motor omdat er bepaalde motorvriendelijke vloeistoffen aan toegevoegd zijn. Dat heb je niet bij gekleurde stookolie.
- Ten tweede is het makkelijk op te sporen of je rode diesel tankt: je brandstoftank kleurt namelijk rood.
- Ten derde variëren de boetes tussen de 500 en 1.250 euro. Voor dat geld gooi je vijftien keer je wagen vol met gewone diesel.
Overheid zet technologie in
Vorig jaar liepen maar liefst 1.208 chauffeurs tegen de lamp. Dat komt vooral omdat de douane nieuwe middelen heeft om te controleren op dieselfraude: een nieuw labo en ANPR-camera's. Met die camera's herkent de douane automatisch nummerplaten van chauffeurs die al eerder een inbreuk pleegden.
En dankzij het nieuwe labo kan de douane dan weer ontkleurde diesel opsporen. Dat is rode diesel waarvan de kleur eruit is gehaald. Zelfs al ziet de stookolie er dus als gewone diesel uit, dan nog kan het lab die opsporen.
Wil je weten waar je de goedkoopste diesel tankt? Zet je op onze mailinglist.
Datum van publicatie : 18/12/2019 11:41:00- (02/09/24) Geld besparen op motorolie: Wat zijn de opties?
- (21/05/24) Nieuw verkeersveiligheidssysteem in Europa: Slimme snelheidsbeperking
- (06/02/24) Volg ons op WhatsApp!
- (28/08/23) De prijzen stijgen. De tendens op maandag 28 augustus 2023.
- (21/08/23) De brandstofprijzen evolueren met ongelijke tred. De tendens op maandag 21 augustus 2023.
- (31/07/23) De brandstofprijzen blijven stijgen. De tendens op maandag 31 juli 2023.
- (24/07/23) De brandstofprijzen zullen stijgen. De tendens op maandag 24 juli 2023
- (17/07/23) De brandstofprijzen blijven stabiel. De tendens op maandag 17 juli 2023.
- (03/07/23) De brandstofprijzen dreigen opnieuw te gaan stijgen. De tendens op maandag 3 juli 2023.
- (26/06/23) De brandstofprijzen gaan waarschijnlijk in de richting van een daling. De tendens op maandag 26 juni 2023.