Rijden op aardgas: nu het beste huwelijk tussen ecologie, economie en autonomie

Op basis van een gesprek met Maarten Van Houdenhove, PR & Communication Manager bij DATS 24    


‘CNG of Compressed Natural Gas of aardgas voor voertuigen is vandaag de ideale oplossing voor wie hard op zoek is naar een duurzaam alternatief voor benzine of diesel en het toch betaalbaar wil houden', valt Maarten Van Houdenhove, PR & Communication Manager bij DATS 24, ons onmiddellijk in de rede als we hem vragen naar het waarom van het huidige succes van CNG-voertuigen op de Belgische markt.

 

Wat is CNG eigenlijk?

CNG is de samengeperste variant van het aardgas dat we dagelijks in onze huishoudens gebruiken. Aardgas wordt gecomprimeerd tot 250 à 300 bar en wordt onder druk gestockeerd; deze compressie maakt dat onze wagen vlot en snel kan worden volgetankt met CNG.

 

Volgens Maarten heeft het wel wat geduurd alvorens CNG ingeburgerd is geraakt bij de Belgische automobilist. ‘Dat heeft vooral te maken met onwetendheid en veronderstellingen. Mensen kennen allemaal LPG, associëren dit gas met een aantal mogelijke gevaren voor de veiligheid, en gaan ervan uit dat CNG ook onveilig is.' CNG is geen LPG, het zijn twee totaal verschillende dingen. In tegenstelling tot CNG komt LPG niet in de natuur voor en is het eigenlijk een vloeibaar nevenproduct dat ontstaat bij de raffinage van aardolie. LPG is zonder twijfel schoner en goedkoper dan benzine of diesel, maar is minder veilig, minder voordelig en minder milieuvriendelijk (ook in vergelijking met CNG). Omdat aardgas lichter is dan lucht, is ondergronds parkeren met een CNG-voertuig wel toegestaan. Veel mensen denken onterecht dat, net als bij LPG, ondergronds parkeren met een CNG-voertuig ook niet mag... ‘Het is dit soort onwetendheid die lang de groei van CNG in de weg heeft gestaan, maar vandaag weet de bewuste autobestuurder wel beter en kan CNG eindelijk zijn juiste plaats op de markt innemen. Momenteel rijden zo'n 7.800 CNG-voertuigen in België, maar we verwachten de voor komende jaren telkens een verdubbeling"", aldus Van Houdenhove. Tegelijkertijd zien we ook dat hoe langer hoe meer autoconstructeurs CNG-automodellen op de markt brengen... Een positief teken aan de wand dus.


De voordelen van CNG

Gevraagd naar de voordelen van rijden op CNG, moet Maarten niet lang nadenken. ‘In eerste instantie is rijden op aardgas goed voor ons leefmilieu. Omdat CNG veel milieuvriendelijker is dan klassieke fossiele brandstoffen, heeft het een directe impact op de luchtkwaliteit en op onze gezondheid. Studies tonen aan dat CNG - dat bovendien geurloos is - veel minder fijnstof, minder CO2 en minder stikstofoxiden uitstoot dan traditionele brandstoffen. Rijden op CNG is ook economisch voordeliger en dat zowel wat de aankoop, de prijs aan de pomp als het verbruik betreft. Nog tot 2020 is de aankoop van een CNG-voertuig in Vlaanderen vrijgesteld van BIV en van jaarlijkse verkeersbelasting. En dit fiscaal voordeel kan, naar het voorbeeld van een aantal van onze buurlanden, nog verlengd worden tot en met 2025. Doorgaans is CNG tanken ook zo'n 30 à 35% goedkoper dan diesel tanken, en zo'n 50% (!) goedkoper dan benzine. Ook wat verbruik betreft scoren CNG-wagens minstens even goed als, maar veelal beter dan hun dieselequivalenten. Een vergelijking binnen het wagenpark van Colruyt Group toont aan dat de verbruiksverhouding van CNG-wagens (die bi-fuel zijn) doorgaans op 92% CNG en 8% benzine ligt.'

Maarten geeft ook aan dat de consument zijn eigen berekeningen kan maken op www.milieuvriendelijkevoertuigen.be.    

 

‘Kortom, CNG is economisch en ecologisch voordelig, inzetbaar in alle omstandigheden en voor iedereen haalbaar.' Volgens Van Houdenhove is rijden op CNG voor de prijsbewuste consument die naar nul uitstoot wil evolueren de beste optie in de komende 15 tot 20 jaar.


Ook CARBU.COM volgt de snelle evolutie van CNG op de voet. Sinds kort kan je via de functionaliteit ‘Vergelijk tankstations' zoekopdrachten uitvoeren met CNG als criterium of zoekterm. Het platform toont onmiddellijk waar je in jouw buurt CNG kan tanken. De brandstof is ook opgenomen in het overzicht van de voordeligste brandstofprijzen per provincie en gemeente.

Datum van publicatie : 03/10/2017 07:29:00