Rijden op aardgas (CNG): vandaag het beste alternatief voor diesel... Waarom?

Op basis van gesprekken met Maarten Van Houdenhove, PR & Communication Manager bij DATS 24, en met Geert Degroote, Country Manager België bij PitPoint Clean Fuels

Er gaat geen dag voorbij of de media berichten over de noodzaak voor een slimmere mobiliteit en voor een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Vooral elektrisch rijden wordt naar voren geschoven als de manier om op middellange en lange termijn slim mobiel te zijn. Maar is elektrisch rijden ook vandaag een optie? ‘'Ja, maar alleen in een specifieke context', aldus Maarten Van Houdenhove, PR & Communication Manager bij DATS 24. Maarten gelooft resoluut dat rijden op CNG voor de meeste mensen het beste alternatief is voor de komende jaren. Geert Degroote, Country Manager België bij PitPoint Clean Fuels, treedt hem bij en voegt eraan toe dat rijden op CNG ook milieuvriendelijker is dan diesel of benzine. 

De Belgen zijn er in elk geval klaar voor: CNG-voertuigen zitten duidelijk in de lift en parallel met deze evolutie breidt ons netwerk van aardgastankstations zienderogen uit.


Waarom CNG een beter alternatief kan zijn dan elektrisch rijden

Iedereen heeft vandaag de mond vol van elektrisch rijden. Waarom zet vandaag niet iedereen de stap naar elektrisch en waarom kiezen vandaag veel bewuste automobilisten voor CNG? ‘Wanneer de aankoopprijs van een elektrisch voertuig, de beperktere autonomie geen belemmering vormen en u thuis of op het werk uw wagen kan opladen, dan is elektrisch rijden de juiste keuze', zegt Van Houdenhove. Voor Degroote is rijden op CNG een eerste logische en eenvoudige stap naar een algemeen schoner vervoer. ‘Wij ijveren naar 100% schoon vervoer tegen 2030; in dit kader is de huidige switch die automobilisten maken naar CNG een positieve stap. Voor onze luchtkwaliteit, ons klimaat en het gebruik van onze grondstoffen is het een onweerlegbare betere optie dan benzine of diesel.'

‘Voor het gros van de mensen en bedrijven die zoeken naar alternatieven voor diesel en benzine spelen de aankoopprijs, de autonomie en de mogelijkheid om te tanken in het voordeel van CNG . Wellicht verandert de technologie van de elektrische voertuigen in de komende jaren en worden deze aspecten een minder onoverkomelijk probleem, maar vandaag - en ongetwijfeld in de komende jaren - is rijden op CNG het beste huwelijk tussen ecologie, economie en autonomie', zegt Van Houdenhove. Toch zijn zowel Degroote als Van Houdenhove ervan overtuigd dat elektrisch rijden in de toekomst zeker aan belang zal winnen: zo investeert DATS 24 vandaag al in laadpalen op de winkelpunten van Colruyt Group, en bouwt, exploiteert en onderhoudt PitPoint ook nu al elektrische laadinfrastructuur. 


Het netwerk van aardgastankstations

Vandaag zijn er 53 DATS 24-aardgastankstations in België, en 32 die door andere merken worden uitgebaat, waaronder zeven door PitPoint. Het totale aantal CNG-tankstations staat daarmee vandaag op 85. Gezien de verdere verwachte opgang van CNG in de komende jaren voorzien zowel DATS 24 als PitPoint een verdere uitbreiding van het aantal publieke CNG-tankstations: tegen maart 2018 mikt DATS 24 op minstens 60 CNG-stations, terwijl PitPoint op termijn een 50-tal publieke CNG-station open wil hebben. Daarvan zal het grootste deel in Wallonië geopend worden waar duidelijk nood is aan een inhaalbeweging. Zo komt CNG voor iedereen dichtbij en heeft iedereen die de switch wil maken naar een duurzamere manier van autorijden een CNG-tankstation binnen een straal van 10 km van thuis of het werk. 

‘In de loop van 2020 zou ons netwerk van CNG-stations ongeveer 150 stations (100 bij DATS 24 en 50 bij PitPoint) moeten tellen,' zeggen Van Houdenhove en Degroote. ‘Tegen dan is CNG uitgegroeid tot het slimme alternatief dat voor iedereen haalbaar, betaalbaar en inzetbaar is.'    


Ook CARBU.COM volgt de snelle evolutie van CNG op de voet. Sinds kort kan je via de functionaliteit ‘Vergelijk tankstations' zoekopdrachten uitvoeren met CNG als criterium of zoekterm. Het platform toont onmiddellijk waar je in jouw buurt CNG kan tanken. De brandstof is ook opgenomen in het overzicht van de voordeligste brandstofprijzen per provincie en gemeente.    


  
  

 

Datum van publicatie : 24/11/2017 09:08:00