Milieuzones in Frankrijk: u bent beter gewaarschuwd!
Op grond van een nieuwe
wetgeving kunnen Franse steden een milieuzone instellen. Hoofdstad Parijs deed
dit al enkele maanden terug en in Parijs kan je als automobilist alleen nog
binnen met een geldige milieusticker, het ecovignet Crit'Air. Dit was tot nu
ook al het geval in steden als Berlijn en, dichter bij ons, in Antwerpen.
In navolging van Parijs heb je vanaf 1 juli 2017 ook een geldig vignet nodig in een aantal andere Franse steden: Lyon, Rijsel en Grenoble, om er maar een paar te noemen. In steden als Lyon, Grenoble en Rijsel heeft u het milieuvignet enkel nodig in geval van langdurige, aanhoudende of extreme luchtvervuiling. Met het oog op moeilijk te voorspellen luchtvervuiling en om eventuele controles en problemen te vermijden, is het voeren van een ecovignet in Lyon, Grenoble of Rijsel sowieso aan te raden.
Er zijn zes verschillende vignetten of stickers. Welke sticker u krijgt, is afhankelijk van het type voertuig, de mate van CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. De regels gelden ook voor voertuigen met een buitenlands kenteken. Wij, Belgen, hebben alle belang bij de aanschaf van zo'n ecovignet als wij geen boete, die overigens kan oplopen tot 68 euro, willen riskeren.
Verbod voor oude auto's
In de milieuzones van Parijs en andere Franse steden geldt evenwel een algemeen verbod voor motorvoertuigen die geregistreerd zijn voor 1 januari 1997. Voor deze voertuigen is er geen enkele sticker meer verkrijgbaar.
Hoe kan u zich het ecovignet aanschaffen?
Het
Crit'Air-vignet is enkel en alleen online te bestellen via de officiele website. De prijs van het vignet bedraagt 3,70 euro. Het vignet wordt naar u
thuisgestuurd, er komt dus nog 1,10 euro aan verzendkosten bij. De totale
kostprijs bedraagt dus 4,80 euro.
Wanneer u in de komende weken naar Parijs of een andere Franse stad moet met de auto, dan raden we u aan om alvast uw ecovignet te bestellen. De levertijd voor de milieusticker bedraagt immers vier tot zes weken.
In tegenstelling tot de vignetten die u moet kopen in Zwitserland of Oostenrijk, is het ecovignet geldig zolang uw auto meegaat. U plakt het vignet aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit en u hoeft het niet elk jaar te vernieuwen.
Naast Parijs, Lyon, Grenoble en Rijsel, zijn er ook concrete plannen om milieuzones in te voeren in onder andere Avignon, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Dijon, Montpellier, Rouen, Straatsburg en Toulouse.
Het lijkt erop dat Franse, en bij uitbreiding, vele Europese steden het heft in handen hebben genomen tegen de luchtvervuiling in de stad. Ook in Denemarken, Duitsland en Oostenrijk is een gelijkaardige ontwikkeling aan de gang. Ofwel zullen we betalen om met onze auto de stad in te gaan ofwel zullen we voor onze verplaatsingen in de stad een beroep moeten doen op alternatieve oplossingen. De (nabije) toekomst zal het uitwijzen...
Datum van publicatie : 14/06/2017 08:12:00
- (18/06/25) Comment choisir une batterie de voiture en Belgique : climat, normes et marques disponibles
- (18/04/25) Choisir un tuyau de carburant pour sa voiture : types, matériaux, conseils
- (11/04/25) Comment économiser du carburant au quotidien : des astuces pratiques pour réduire vos dépenses
- (12/03/25) L’effet du choix des pneus sur l’économie de carburant
- (26/11/24) Carburants : à quoi s’attendre avec l’ETS2 dès 2025 ?
- (12/11/24) Trump 2025 : à quoi s'attendre pour les prix à la pompe ?
- (30/10/24) Comment choisir les bons disques de frein pour votre voiture en gardant à l'esprit l'économie de carburant ?
- (29/10/24) Rouler au mazout en Belgique : quels risques légaux et mécaniques pour votre véhicule ?
- (22/10/24) Chauffage au sol dans les voitures : Une solution qui chauffe !
- (19/09/24) 3 conseils imparables pour réussir son examen de conduite