Hoe we door een andere rijstijl kunnen besparen op brandstof

Volgens recente berekeningen kost met de wagen rijden elke bestuurder tussen de 5.000 en 10.000 Euro per jaar. Van dit bedrag gaat jaarlijks grosso modo 500 à 1.000 Euro naar brandstof. Voor vele gezinnen is dit een zware hap uit het jaarlijks budget.

We kunnen deze zware kost enigszins drukken door onze rijstijl aan te passen. Met een andere manier van rijden kunnen we het brandstofverbruik vertragen. Hoe? Hieronder alvast een aantal concrete tips die we je graag willen meegeven.

In eerste instantie kan je ervoor zorgen dat je motor minder brandstof verbruikt door sneller naar een hogere versnelling te schakelen en door te blijven rijden in de hoogst mogelijke versnelling. Wanneer je in een hogere versnelling rijdt, betekent dat een lagere motorsnelheid en dus ook minder brandstofverbruik. Je schakelt het best bij 2.500 toeren bij benzinewagens en bij 2.000 toeren bij dieselwagens. 

Moderne wagens zijn uitgerust met een start-stop functie en geven je zo de mogelijkheid om de motor uit te schakelen bij korte stops. Vanaf 30 seconden stilstand (rood licht, spoorwegovergang, etc.) loont het al om je motor uit te zetten... en bespaar je op je brandstofverbruik.

Door goed te anticiperen en niet te remmen wanneer het niet nodig is kan je ook besparen op brandstofverbruik. Kijk daarom zo ver mogelijk voor je uit wanneer je aan het rijden bent.  Zie je een obstakel op de weg, laat het gaspedaal los en bol uit in dezelfde versnelling. Schakel dan pas terug wanneer je opnieuw wil versnellen. Wanneer je remt, verlies je de energie die door de motor is opgewekt. Het is beter om te vertragen zonder terug te schakelen, want dan wordt de brandstoftoevoer volledig uitgeschakeld.

Verder is ook trager rijden een manier om het brandstofverbruik te beperken. Wist je dat 10 à 15 km/u trager rijden op de snelweg goed is voor een vermindering van verbruik van 1 liter brandstof per 100 km? Ook constant dezelfde snelheid aanhouden beperkt het brandstofverbruik. Ook het gebruik van achterruitverwarming, airco en mistlampen doen het brandstofverbruik toenemen; zet deze dus enkel aan wanneer het echt niet anders kan. 

Maak tenslotte gebruik van CARBU.COM en plan je traject in functie van de tankstations waar je het voordeligst kan tanken. Dankzij CARBU.COM - website en applicatie - kan je permanent de prijzen, diensten en promoties van tankstations vergelijken in België, Luxemburg en Frankrijk. 

Datum van publicatie : 30/07/2016 20:31:00