Hoe kun je besparen op brandstof als je op reis gaat met de auto?

Velen onder ons vertrekken binnenkort op vakantie. Voor de Belgen behoren Frankrijk, Italië en Oostenrijk tot de favoriete vakantiebestemmingen en dat betekent dat wij, Belgen, straks massaal met de auto op reis gaan.

Het brandstofbudget weegt traditiegetrouw zwaar door in onze vakantiebegroting. Kunnen we niet wat zuiniger omspringen met benzine of diesel? Met de volgende tips kun je alvast een goed begin maken van efficiënter brandstofverbruik, en dat niet alleen op vakantie:

  • Maak gebruik van CARBU.COM om je reisroute te plannen. Dankzij ons platform en de mobiele app, verkrijgbaar op Google Play en in de App Store, kun je de goedkoopste tankstations op je route identificeren. Er zijn soms enorme verschillen in de prijzen van benzine of diesel. Bereid dus je reisroute intelligent en grondig voor met CARBU.COM. Eens je op je vakantiebestemming bent kun je uiteraard CARBU.COM blijven gebruiken om op de voordeligste manier mogelijk te tanken. Je kan CARBU.COM gebruiken voor trajecten in België, Luxemburg en Frankrijk.
  • Controleer je bandenspanning. Een optimale bandenspanning staat garant voor zuiniger brandstofverbruik.
  • Vermijd onnodige bagage en dakkoffers. Van dakkoffers is geweten dat ze wrijving en windweerstand veroorzaken. Ze hebben evenwel ook een impact op de aerodynamica van je wagen, en bijgevolg ook op je brandstofverbruik.
  • Rij niet op reserve van je brandstoftank. Wanneer je tank leeg is zal bij het tanken lucht uit de pomp meekomen en dat brengt een schadelijke opwarming van je tank met zich waardoor je vervolgens meer brandstof verbruikt. Rijden op reserve is sowieso niet aanbevolen.
  • Verander niet te veel van snelheid. Op de snelweg kan je perfect voor langere tijd aan een constante snelheid rijden, bv. 100 km/u, en wanneer je niet steeds optrekt, verbruik je minder. Gebruik in de mate van het mogelijke ook cruise control; zo kan je aan een gelijkmatige snelheid rijden.
  • Spring zuinig om met airconditioning en achterruitverwarming... dat zijn stiekeme verbruikers van je brandstof. Schakel ze dus uit wanneer je ze niet van doen hebt.
  • Zet ten slotte de motor uit wanneer je in de file staat of wanneer je staat te wachten aan een tunnel, een spoorwegovergang of een openstaande brug.

Zoals je ziet zijn er heel wat manieren om zuinig om te springen met brandstof wanneer je met de auto op vakantie gaat. Pas bovenstaande tips zo veel mogelijk toe, bespaar zo op brandstof en wellicht kun je eens extra op restaurant gaan tijdens je vakantie.

Datum van publicatie : 21/06/2016 16:54:00