Het ene laadpunt is het andere niet...

Wanneer je met een EV wil rijden, moet je deze opladen. In België zijn er verschillende mogelijkheden om je EV op te laden. Doorgaans onderscheiden we vier manieren van opladen: thuisladen op het stopcontact, regulier laden, snelladen en semi-snelladen.

De verschillende manieren van opladen gebeuren via verschillende stopcontacten. Verwarrend? Tijd om de zaken op een rijtje te zetten. 


Het abc van het laden

Bestuurders van een EV klagen nogal over de lange laadtijden. Deze is niet alleen afhankelijk van het type wagen, maar ook van de laadpaal, het snoer, het type stekker, de resterende accu-inhoud en de geboden stroomsterkte.

Een eerste mogelijkheid om je EV op te laden is de laadpaal aan huis. Als je je EV aan huis oplaadt, dan doe je dat via je eigen elektriciteitsnetwerk (dit kan dus ook met uit zonnepanelen opgeslagen energie) via het stopcontact. Als de accu van je EV leeg is, dan kan het volledig laden van je auto thuis tot meer dan tien uur in beslag nemen. 

Regulier laden of laden op straat gebeurt met wisselstroom via openbare oplaadpunten.  De meeste netaansluitingen in Europa beschikken over wisselstroom. De lader heeft het vermogen van 3,7 kW.

Met dergelijk vermogen stemt één uur lading overeen met 15 tot 20 km rijden. Een volledige lading van een ontladen batterij vraagt zes tot acht uur.

Bij het laden van EV's wordt ook een onderscheid gemaakt tussen de types stopcontacten. Zo zijn er de ladingen van het ‘Type 1' waarbij gebruik wordt gemaakt van standaard stopcontacten die niet zijn voorbehouden voor EV's. Thuisladen en laden aan openbare laadpunten die toebehoren aan de gemeente bijvoorbeeld zal veelal gebeuren via ladingen van het Type 1. 

Ladingen van het Type 3 maken gebruik van speciale stopcontacten die voorbehouden zijn voor EV's. Ze zijn uitgerust met bijkomende veiligheidsvoorzieningen zoals bv. het pilootcontact, dat de continuiteit van de beschermingsgeleider bewaakt en ervoor zorgt dat enkel een correct aangesloten voertuig stroom kan krijgen.

Type 3 stopcontacten zijn aangewezen voor laadstations op de openbare weg en de snelwegen.

Semi-snelladen en snelladen gebeurt via Type 3-ladingen. Oplaadpunten waar je kan semi-snelladen tref je vaak aan in de buurt van hotels en vergaderlocaties. Aan deze laadstations kan je je volledig lege auto aan een vermogen van 11 kW bij 16 Ampère op ongeveer twee uur tijd opladen; aan een vermogen van 22 kW bij 32 Ampère duurt volledig opladen ongeveer één uur.

Snelladen kan dan weer doorgaans op de snelweg. Snelladers hebben zowel een wisselstroom- als een gelijkstroom snellaadmogelijkheid.  Het gebeurt ook dat snelladers te vinden zijn in de buurt van een hotel. Het laadvermogen van een snellader is 43-50 kW. Dit betekent dat een elektrische auto met een geschikte accu in 15 tot 30 minuten tot 80% opgeladen kan worden.

Let wel, snelladen is niet geschikt voor all EV's. Je kan best even checken met uw autoverkoper alvorens je je EV voor de eerste keer oplaadt. Zo zijn plug-in hydrides Opel Ampera en Toyota Prius niet geschikt voor snelladen. 

Betalen aan een oplaadpunt gebeurt hoe langer hoe meer met een laadabonnement of laadpas. 


Infrastructuur

En hoe zit het met de laadinfrastructuur in België?

Volgens het ASBE, de Belgische sectie van het Europese netwerk AVERE (European Association for Electromobility), een vereniging ter promotie van het gebruik van batterij-elektrische, plug-in hybride en brandstofcel-elektrische voertuigen en ter ondersteuning van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen rond EV's, zijn er momenteel zo'n 507 geregistreerde laadpunten in België. Of dit aantal klopt, laten we in het midden. Volgens een andere bron waren er eind 2015 al zo'n 3.500 geregistreerde oplaadpunten te vinden voor plug-in hybrides en EV's. Van die 3.500 waren er 1.200 beschikbaar voor het grote publiek. Wellicht is dat een juistere schatting van het aantal geregistreerde oplaadpunten...

Feit is dat een Europese richtlijn het aantal laadpunten voor EV's in België heeft vastgelegd op 21.000 en dat tegen het jaar 2020. We hebben dus nog een lange weg te gaan...

Het is wel zo dat in Vlaanderen geinvesteerd wordt om het netwerk van oplaadpunten voor EV's verder uit te bouwen. De netbeheerders hebben immers de wettelijke verplichting opgelegd gekregen om een bepaald aantal oplaadpunten te installeren.

 

Bij CARBU.COM volgen we deze evolutie uiteraard op de voet. Wie elektrisch rijdt, zal binnenkort ook op ons platform terecht kunnen om te zien waar zich oplaadpunten voor EV's bevinden op zijn reistraject. 

  
  

Datum van publicatie : 22/05/2018 15:19:00