Welke energiebron moet je kiezen voor je nieuwbouw?

De ambities van Vlaanderen zijn duidelijk: tegen 2030 moet 50% van ons energieverbruik hernieuwbaar zijn. En dus gaat aan elke nieuwbouw een zoektocht naar de zuinigste en properste energiebron vooraf. Maar welke kies je nu het best als je ecologische voetafdruk omlaag moet? Een overzicht van de mogelijkheden.

 

1. Zonnepanelen 
Bijna standaard de dag van vandaag. En ze blijven een goeie investering. Je installateur plaatst zonnepanelen in functie van je (toekomstig) energieverbruik. Daardoor is je elektriciteit in feite gratis. En: je hebt geen last van de stijgende energieprijzen.

 

2. Warmtepomp

Op lange termijn de beste keuze. Een warmtepomp haalt de gratis warmte uit de buitenlucht. Die geven ze dan af aan het water dat bijvoorbeeld door je vloerverwarming stroomt. Of om je bad- en douchewater te verwarmen. Bovendien bestaat er ook zoiets als geothermische warmtepompen die hun energie uit de grond halen.

 

3. Mazout

Wie prijsbewust bouwt, moet mazout niet van z'n lijstje schrappen. Akkoord: het staat niet bovenaan dat lijstje, maar toch is het vandaag properder dan ooit. Zo heb je zwavelarme stookolie, CO2-neutrale brandstoffen en energiezuinige ketels. Bovendien heeft mazout zeker z'n plaats in de energietransitie. Veel bronnen van hernieuwbare energie kunnen immers gecombineerd worden met een mazoutketel. We denken hierbij aan een warmtepomp, een pelletkachel of een zonneboiler. Het is ook zo dat stookolieketels vandaag zo'n 30 à 40% minder verbruiken en dat ze even weinig CO2 uitstoten als hernieuwbare energiebronnen. 

 

4. Vloerverwarming

Dit doe je deels voor het comfort: je hebt zelfs putje winter altijd warme voeten. Maar je doet het ook om plaats te besparen, want je moet geen radiatoren plaatsen. En vooral: vloerverwarming is zuinig omdat het water dat door je leidingen stroomt, minder hoog moet zijn qua temperatuur.


5. Pelletkachel
Een houtkachel, maar dan elektronisch én stil. Pellets zijn gemaakt van houtafval. Elke kachel heeft een voldoende grote reserve om je huis de hele dag te verwarmen. Vandaag zijn er designmodellen op de markt die je perfect in een moderne nieuwbouw kan zetten.

 

Het is duidelijk dat er veel zuinige en propere energiebronnen voorhanden zijn voor mensen die nu aan het bouwen zijn of bouwplannen hebben. Voor meer informatie over brandstoffen, mazout en pellets kan je uiteraard terecht op CARBU.COM.

 

 

Datum van publicatie : 21/10/2019 19:53:00