De verkeerde brandstof getankt? Dat gebeurt vaker dan men denkt...

Wanneer iemand de verkeerde brandstof heeft getankt aan de pomp zijn de meest gehoorde redenen: verstrooidheid, vermoeidheid, het niet begrijpen van de taal (in het buitenland) en het feit dat men zich net een nieuwe auto heeft aangeschaft.

Het is bovendien zo dat de bestuurder van een dieselwagen meer risico loopt om benzine te tanken dan omgekeerd. Waarom? Omdat het benzinepistool gemakkelijk past in de bredere dieseltank en het moeilijker is om het dieselpistool in de benzinetank te plaatsen.

Diesel of benzine?

Gelukkig geven hoe langer hoe meer tankstations duidelijk aan welke brandstof via welk pistool te tanken is. Dit terwijl ook de autoconstructeurs duidelijker dan tevoren binnenin de brandstoftank aangeven welke brandstof moet worden gebruikt. Ook op Europees niveau wil men de labelling en de kleuren van de brandstofpistolen in de tankstations uniform maken. Heel veel uitbaters van tankstations hebben inmiddels besloten om groen te gebruiken voor benzine, en zwart voor diesel. 

Ook de betaalterminals wijzen de weg

Ook betaalterminals helpen de vergissing van brandstof te voorkomen door de klant te vragen eerst het brandstoftype te selecteren vooraleer hij daadwerkelijk kan tanken.

En wanneer je je toch vergist?

Wanneer je de verkeerde brandstof hebt getankt en je dit tijdig opmerkt, start dan zeker je wagen niet. Verwittig de depannagedienst en informeer bij de uitbater van het tankstation of er zich eventueel een mobiele depannagedienst in de buurt bevindt. Zo vermijd je in elk geval dat de brandstof zich verspreidt in de motor van je wagen. Wanneer je brandstoftank volledig leeggemaakt is en opnieuw is gevuld met de juiste brandstof, moet je voertuig gewoon opnieuw starten en rijden alsof er niets is gebeurd. 

Als je tijdens het tanken merkt dat je je van brandstof hebt vergist, probeer dit dan niet goed te maken door verder te tanken met de juiste brandstof. Behalve het gevaar voor ernstige schade aan je motor, los je hier het probleem zeker niet mee op.

Probeer ook niet zelf je brandstoftank opnieuw leeg te maken. Dergelijk probleem moet worden aangepakt door professionals; zo wordt de veiligheid en het respect voor het milieu maximaal gevrijwaard. Mocht je het toch zelf proberen, weet dan dat je, naast een reÃÂ"el risico op brandontwikkeling, een boete kan krijgen voor een inbreuk tegen het leefmilieu.

Als je tenslotte pas lucht krijgt van je vergissing als je al weer aan het rijden bent, stop dan zo snel mogelijk en contacteer de pechdiensten!


 

Datum van publicatie : 18/03/2016 14:41:00