Dit is de regering in 2026 van plan met je bedrijfswagen

Als het van de nieuwe federale regering afhangt, rijden alle bedrijven in 2026 elektrisch. Ja, er is het laatste jaar veel gezegd, geschreven en gepalaverd over de bedrijfswagen, maar de nieuwe Vivaldi-coalitie hakt nu toch knopen door. Al blijkt nog niet alles even goed doorgepraat. We zetten de beslissingen kort op een rij.

 

CO2-neutraal in 2026

Eerst het goede nieuws: het principe van de bedrijfswagen blijft behouden. Al wil de regering wel zo snel mogelijk werk maken van een milieuvriendelijk wagenpark. Over zes jaar moet elke bedrijfswagen daarom CO2-neutraal zijn. Of zoals de regering het noemt: broeikasvrij.

 

En daar wringt het schoentje: elektrische wagens stoten wel degelijk minder CO2 uit dan wagens met een verbrandingsmotor. Alleen zijn ze niet broeikasvrij. Daarvoor moet eerst de energie waarmee je de wagens maakt óók groen zijn. Dat is vandaag nog niet het geval - en daar moeten we zelfs misschien nog even op wachten.

 

Groene energie in 2025?

Je kan bedrijven verplichten om hun wagenpark te vergroenen, maar dan moet je als overheid wel klaar zijn. Volgens de wet moeten de kerncentrales in ons land sluiten in 2025. Maar uit de eerste echo's na het regeerakkoord blijkt de deur naar kerncentrales toch nog op een kier te staan.

 

Daarom wil automobielfederatie Febiac snel samenzitten met de bevoegde ministers om duidelijk te maken aan welke criteria die broeikasvrije - of CO2-neutrale - wagens dan precies moeten voldoen. Feit is dat aan een eventuele kernuitstap nog heel wat discussies vooraf zullen gaan.

 

Geen fiscaal gunstregime voor diesel- en benzinewagens
Ook hier is het laatste nog niet over gezegd. De Vivaldi-coalitie wil het fiscale voordeel op bedrijfswagens met een diesel- en benzinemotor afschaffen - ook de hybrides vliegen eruit. Zo wil de regering volop inzetten op 100% elektrische wagens. Alleen zijn die vandaag nog een pak duurder in aankoop én is het aanbod nog niet zo gigantisch groot.

Wil dit dan zeggen dat mensen hun kleinere bedrijfswagen straks moeten afgeven omdat ze geen elektrische variant krijgen van hun werkgever? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Bovendien heeft een groot deel van de bevolking geen oprit of garage om een elektrische wagen op te laden. En dus zal de regering ook moeten investeren in extra laadpalen.

 

Geen taksen = minder inkomsten

Rest nog de laatste vraag in het hele vraagstuk: hoe gaat de regering de dalende inkomsten uit accijnzen en taksen op brandstof compenseren? Ook dat moeten onze politici nog eens flink doorspreken. Want zeker in een economische crisis als vandaag is, ziet de overheid elke euro graag komen.

 

We volgen deze evoluties op de voet voor jou!

Datum van publicatie : 10/11/2020 11:41:00