Welke aandrijving kies je best om een aanhangwagen te trekken?
Elektrisch, hybride, aardgas ... Nu er allerlei nieuwe aandrijvingen op de markt komen, rijst de vraag welke aandrijving het meest geschikt is als je een aanhangwagen hebt.
De meeste wagens kunnen een gewone aanhangwagen trekken. Maar wanneer je bijvoorbeeld een zwaardere aanhangwagen met bouwmateriaal, een caravan, een boottrailer of een paardentrailer wil trekken, heb je een stabiel voertuig met een krachtige motor nodig.
Omdat kleine auto's een lager trekvermogen hebben, is het dus beter om een bestelwagen, een SUV, een grote gezinsbreak of een 4X4 te kiezen.
Let er op dat je het maximaal toegestane trekgewicht van het voertuig niet overschrijdt. Dit is het maximumgewicht dat het chassis en de motor van het voertuig kunnen trekken.
Wat met de nieuwe aandrijvingen?
Over het algemeen hebben de klassieke aandrijvingen - een diesel- of benzinemotor - de voorkeur als je een aanhangwagen hebt. Maar toch zien we dat ook duurzamere aandrijvingen mogelijkheden bieden. We geven je graag een overzicht.
CNG
De motor en het vermogen van de meeste CNG-voertuigen zijn krachtig genoeg om een aanhangwagen te trekken. Bovendien zijn ze stiller, schoner en zuiniger. Een prima alternatief dus voor dieselwagens die meer verbruiken en meer CO2 uitstoten.
Eén groot nadeel: je kan niet op elk merk en op elk model met een CNG-aandrijving een trekhaak voor aanhangwagens monteren. Kan het wel, dan is het vaak een specifieke trekhaak voor voertuigen op CNG.
Door de aardgas- en brandstoftank weegt een CNG-wagen trouwens vaak meer, en dan bereik je al snel het maximaal toegestane trekgewicht.
Wil je een CNG-aandrijving én een aanhangwagen? Kijk dan best eerst wat de markt momenteel te bieden heeft.
Hybride en elektrische voertuigen
Hybride en elektrische voertuigen worden steeds populairder. Toch zijn ze niet meteen ontworpen om een aanhangwagen te trekken.
Dat heeft vooral te maken met hun prestaties en rijbereik. Door het extra gewicht van een aanhangwagen verbruikt de wagen meer en is de batterij dus sneller leeg. Bovendien zijn veel hybride of elektrische voertuigen gewoon niet krachtig genoeg om een aanhangwagen te trekken.
Maar uiteraard is het niet verboden om een trekhaak te monteren. In dat geval moet de fabrikant zijn voertuig(en) wel laten homologeren.
Houd er echter rekening mee dat het trekvermogen van deze wagens vaak lager ligt dan dat van een wagen met een verbrandingsmotor met een gelijkwaardig vermogen en koppel. Dus ook voor dit type voertuigen is het best om je op voorhand goed te informeren.
Als je een fietsendrager of trekhaakkoffer verkiest, dan is trouwens niet het maximale trekgewicht van toepassing maar wel de maximale kogeldruk. Deze vind je terug in je voertuigpapieren.
Momenteel zijn er nog niet zo veel trekhaken op de markt voor dit soort wagens. Een trekhaak op maat kan de uitkomst bieden, tenzij je gewoonweg geen trekhaak kan plaatsen door de locatie en het gewicht van de batterij.
Maar het aanbod evolueert snel. Autofabrikanten werken volop aan modellen die met een originele trekhaak zijn uitgerust.
Datum van publicatie : 16/09/2020 19:47:00- (13/12/24) Comment choisir la bâche idéale pour votre remorque ?
- (13/12/24) Trajets avec remorque : Comment optimiser sa consommation de carburant ?
- (13/12/24) Examen de la vue pour le permis de conduire : tout ce que vous devez savoir
- (21/11/24) Comment choisir la trottinette électrique Ninebot idéale ? Guide et comparatif
- (08/11/24) Crédit auto : comment faire une simulation en ligne ?
- (08/11/24) 4 accessoires incontournables pour personnaliser et optimiser votre véhicule
- (09/10/24) Les assurances au kilomètre : une option pour les jeunes conducteurs ?
- (08/10/24) La reprise de voiture à Nantes par un professionnel, comment ça fonctionne?
- (24/09/24) Qu'est-ce qu'un camion plateau ?
- (24/09/24) Huile moteur et distribution. Comment la fréquence de vidange d'huile affecte les performances du moteur.