Zin en onzin over benzine 95 E10

Sinds 1 januari jl. is benzine 95 E10 beschikbaar in de Belgische tankstations. Sinds deze introductie krijgt onze helpdesk regelmatig vragen over het gebruik van deze ‘nieuwe' benzine. Tijd voor wat duiding dus.

Wat de introductie van 95 E10 betreft, verwijst de overheid naar een Europese richtlijn die wil dat lidstaten meer duurzame biobrandstoffen gebruiken. Deze ‘nieuwe' benzine is al langer te koop in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland.

Het onderscheid tussen benzine 95 E10 en benzine 95 situeert zich op het vlak van het gehalte bio-ethanol: benzine 95 bevat maximaal 5% bio-ethanol, bij benzine 95 E10 is dat gehalte maximaal 10%. Benzine 95 E10 moet benzine 95 vervangen.

Aan de pomp is benzine 95 E10 herkenbaar aan een groen en rond etiket met de vermeldingen ...BENZINE 95 E10 NBN EN228. Tankstations kunnen nog extra aanduidingen - bijvoorbeeld op het pistool - aanbrengen.

Veel bestuurders zitten met de vraag of hun wagen geschikt is voor benzine 95 E10.

De Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie (FEBIAC) heeft hiernaar onderzoek verricht. Hieruit blijkt dat van de 1,8 miljoen benzinewagens met bouwjaar vanaf 2000 er ongeveer 98% geschikt is voor benzine 95 E10. Van de 0,4 miljoen benzinewagens met bouwjaar van voor 2000 is 63% mogelijk niet geschikt. Voor deze voertuigen wordt benzine 98 aanbevolen.

Wie zeker wil weten of zijn voertuig geschikt is, kan een test doen op de website van FEBIAC.


Kan het dan echt kwaad als ik 95 E10 tank als mijn voertuig er niet geschikt voor is?

Ja en nee. Verkeerd tanken bij een voertuig dat niet-compatibel is maar toch vrij courant is, kan niet onmiddellijk kwaad. De motor zal verder blijven functioneren, maar het is toch aanbevolen om zo snel mogelijk benzine 98 te tanken. Wanneer herhaaldelijk verkeerd wordt getankt, dan zal er toch een ingreep van de garagist nodig zijn.

Verkeerd tanken bij een voertuig dat niet zo courant is, bijvoorbeeld bij oldtimers, kan wel kwaad. In zo'n geval kan je best onmiddellijk je garage contacteren.

Wanneer je voertuig niet compatibel is, is het aangewezen om benzine 98 te tanken. Zo voorkom je alle problemen. Wanneer je toch benzine 95 E10 tankt, loop je het risico dat bepaalde onderdelen van je wagen op termijn beschadigd geraken (brandstoftank, leidingen, injectiesysteem, etc.).

 

Maakt 95 E10 mijn wagen minder performant?

Door de verhoging van het ethanolgehalte ontwikkelt benzine 95 E10 minder energie, de wagen wordt dus iets minder performant. Als je 95 E10 gebruikt, dan merk je wellicht ook een lichte verhoging van het verbruik. Hoewel ook factoren als rijstijl hier een impact kunnen op hebben.

Daartegenover staat wel dat de CO2-uitstoot lichtjes daalt.

Benzine 95 E10 is duurder dan benzine 95. En dat is niet naar de zin van de modale Belgische consument. Deze laatste staat niet zo positief tegenover de nieuwe brandstof. Een enquete van VAB wijst uit dat vier op de tien Belgen aangeven dat 95 E10 hen helemaal niet bevalt, en dat slechts 27% een positief gevoel heeft bij de ‘nieuwe' brandstof.  De petroleumsector heeft eerder al laten verstaan dat 95 E10 op korte termijn enkele eurocenten duurder zou kunnen worden, maar zo'n prijsstijging is voor de meeste benzinerijders uitgesloten.

Uit de VAB-enquete blijkt ook dat de Belgische automobilist niet overtuigd is van het duurzame karakter van de brandstof. Opmerkelijk is dat het percentage tegenstanders bij de milieubewuste rijder 25% bedraagt en daarmee hoger ligt dan bij de doorsnee benzinerijder waar 18% tegen 95 E10 is. Omdat er duidelijk geen eensgezindheid is over de zin van de nieuwe benzine 95 E10 zou het logisch zijn dat de gebruiker de keuze krijgt tussen benzine 95 en het nieuwe benzine 95 E10. Waar consumenten in Frankrijk en Duitsland, waar benzine 95 E10 ook geen overweldigend succes is, wel die keuzemogelijkheid hebben, is dat - op termijn - niet zo in Belgie. Momenteel bieden nog heel wat tankstations benzine 95 maar het is de bedoeling dat overal in Belgie benzine 95 vervangen wordt door het duurdere 95 E10.

Of dat een goede zet is zal de toekomst moeten uitwijzen...

Datum van publicatie : 11/04/2017 07:20:00