Waterstof als brandstof, da's pas écht groen rijden

In waterstof zit drie keer meer energie dan in diesel. Met de verbranding van waterstof komen geen CO2, SOx en fijn stof vrij. En het enige dat uit de uitlaat komt, is water. Ziedaar drie redenen waarom de waterstofauto aan een opmars bezig is. En da's goed nieuws, want die is groener dan een elektrische wagen met batterij.


Even je chemie opfrissen: wat is waterstof?

Enige tijd geleden vroegen we DATS 24 en PitPoint, twee bedrijven die de weg wijzen naar schone mobiliteit, naar de toekomst van waterstof als brandstof. Maar misschien is het goed om ook eens ons geheugen en onze chemie op te frissen: waterstof is het eerste element in de tabel van Mendelejev, aangeduid met de letter H. Het is het lichtste en meest voorkomende element op onze planeet - zowat 75% van de totale massa bestaat uit waterstof. Doordat het in zo'n grote hoeveelheden aanwezig is, is het quasi onuitputbaar. En dus: een goed alternatief voor de traditionele brandstoffen.

 

Hoe waterstof gebruiken als brandstof?

Waterstof komt niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet het eerst scheiden. Europa geeft daarvoor de voorkeur aan elektrolyse. Dat is een proces waarbij je elektrische stroom door water stuurt. Tijdens dat proces komt er waterstofgas vrij. Het is met dat gas - of diwaterstof (H2) - dat je een waterstofauto voltankt. En wat met de wagen zelf? In de wagen zit een brandstofcel. Door de reactie tussen waterstof en zuurstof wek je elektriciteit op, en daarmee drijf je dan de elektrische motor van je auto aan.

 

Wat zijn de grote voordelen van een elektrische auto op waterstof en is er eigenlijk een toekomst voor waterstof als brandstof?

 Eerst even de voordelen:

- Groter bereik dan elektrische wagens met batterij

- Sneller volgetankt dan een klassieke elektrische wagen

- Milieuvriendelijk, want stoot enkel water uit

- Volledig groene brandstof als je de elektriciteit uit hernieuwbare energie haalt

 

Experten zijn het erover eens dat waterstof eigenlijk de enige écht duurzame oplossing is voor zero-emissiewagens nu en in de toekomst. Vandaag is de technologie nog duur, vooral omdat je enorm veel elektriciteit nodig hebt om waterstof te maken. Maar die elektriciteit kan je uit hernieuwbare energie halen, zoals zonnepanelen of windenergie of waterkrachtcentrales. Doe dat en je hebt een volledig groene brandstof.


En dan de hamvraag: hoe ver staat België eigenlijk op het gebied van waterstof?

Je zou het ons land niet meteen aangeven, maar we zijn een autoriteit op het gebied van waterstof. Hier ligt maar liefst 613 kilometer waterstofpijpleidingen. Geen enkel land ter wereld doet beter.

 

Maar het eerste probleem is het milieu. Door die leidingen stroomt nu industrieel aangemaakte waterstof. Dat is de meest efficiënte manier om waterstof te maken, maar niet de groenste manier.

Een tweede probleem is de infrastructuur. Op het netwerk van waterstofleidingen zijn geen waterstoftankstations aangesloten. En net dat houdt de grote doorbraak van waterstofauto's tegen. Constructeurs wachten op een uitgebreide infrastructuur, energiebedrijven op genoeg waterstofauto's. Voorlopig blijf je dus in het rond draaien.

 

Meer nog: je hebt in België maar twee plaatsen waar je (groene) waterstof kan tanken. En maar twee merken met een waterstofwagen in hun gamma: Toyota met de Mirai en Hyundai met de Nexo. Er moet dus nog veel waterstof naar de zee vóór je écht groen gaat rijden.

 

 

Datum van publicatie : 20/09/2019 13:22:00