Wat is AdBlue en hoe gebruik je het?

Wat is AdBlue?

AdBlue is een mengeling van water en hoogwaardig ureum die wordt gebruikt om tot 85% van de NOx-uitstoot - een belangrijke bron van luchtvervuiling die ook smog veroorzaakt - van dieselmotoren om te vormen tot water en stikstof. De waterachtige vloeistof wordt geinjecteerd in het uitlaatsysteem, tussen de motor en de SCR-katalysator. Bij een temperatuur van 80° Celsius produceert het ureum NH3, een gasvormig ammoniak. Een chemische reactie zorgt ervoor dat de NOx en het NH3 worden afgebroken tot stikstof en water. AdBlue is bovendien biologisch afbreekbaar en bevriest bij -11° Celsius.

Nog niet alle dieselwagens zijn uitgerust met een AdBlue-vuldop

Het AdBlue wordt sinds 2006 gebruikt bij vrachtwagens en sinds 2014 hebben een aantal automerken, waaronder Audi, BMW, Citroen en Peugeot, het geintroduceerd voor personenwagens. Vandaag zijn nog niet alle dieselwagens uitgerust met een AdBlue-vuldop, maar hoe langer hoe meer dieselwagens zullen in de toekomst wel voorzien zijn op het gebruik van AdBlue. In de meeste auto's zit de AdBlue-vuldop naast de dieseltankdop, maar bij sommige is hij discreter weggewerkt en bevindt hij zich onder de koffervloer of de motorkap. 

AdBlue bijvullen  

Normaal moet je je als autobestuurder weinig aantrekken van wanneer en hoe je AdBlue moet bijvullen. Tijdens de gebruikelijke onderhoudsbeurten kijkt uw concessiehouder het niveau van het reservoir na en vult AdBlue bij indien dat nodig is. Het kan evenwel voorvallen (door de rijomstandigheden) dat het AdBlue-reservoir leeg is voor de volgende onderhoudsbeurt en dan moet de bestuurder zelf bijvullen. Een verklikkerlichtje op het dashboard geeft aan wanneer AdBlue moet worden bijgevuld (dan kan je nog zo'n 2.500 km rijden). Wanneer het reservoir volledig leeg is, zullen de prestaties van de motor sterk verminderen en zal de auto weigeren opnieuw te starten. Eens het verklikkerlichtje brandt, kun je best zo snel mogelijk het nodige (laten) doen. Je kan opteren voor een navulbus - deze zijn te koop in tankstations en autocenters - maar deze mag niet groter zijn dan het volume van het reservoir. Er zijn tankstations die zowel AdBlue-pompen voor vrachtwagens en voor personenwagens ter beschikking stellen. Hierbij moet je oppassen dat je geen AdBlue voor vrachtwagens ‘tankt' omdat het debiet daarvan specifiek is afgesteld op vrachtwagens.    


Wat kost AdBlue?

Tankstations bieden AdBlue aan voor lagere prijzen dan autodealers. De prijzen van AdBlue jerrycans verschillen van tankstation tot tankstation. Het is raadzaam om de prijzen van verschillende tankstations te vergelijken. De prijs van een jerrycan van 5 liter of 10 liter ligt tussen de 15 euro en de 25 euro. De prijs per liter AdBlue wordt sterk beinvloed door de productiekosten en de kostprijs van het hoogzuiver ureum, het voornaamste ingredient. Ook de kosten voor vervoer en distributie bepalen voor een groot deel de prijs. In Duitsland zijn de prijzen bijvoorbeeld lager omdat daar veel AdBlue fabrieken zijn.    

Het gebruik van AdBlue vermindert de NOx-uitstoot aanzienlijk en draagt zo bij tot een gezondere lucht. AdBlue is een zeer eenvoudig te gebruiken en onschadelijke stof. AdBlue is niet brandbaar en niet explosief. Het wordt geclassificeerd als een vervoerbare vloeistof met minimaal risico. Mocht je AdBlue op je handen morsen, dan was en spoel je ze gewoon grondig met water. AdBlue is alweer een stap naar een gezondere omgeving en dat kunnen we alleen maar toejuichen. 


Datum van publicatie : 28/03/2017 10:38:00