Op reis met de auto in Europa? Waar heeft u een vignet nodig?

Waar je vroeger enkel een Autobahnvignet nodig had in Zwitserland en Oostenrijk, word je nu - met de auto door Europa - geconfronteerd met talloze milieuzones waar je een milieuvignet moet kunnen voorleggen. Bij ons introduceerde ook Antwerpen een lage-emissiezone en onlangs kondigden verschillende Franse steden een al dan niet tijdelijke milieuzone aan. Hoewel het doel nobel is - het weren van vervuilende auto's uit onze stadskernen en zo de luchtkwaliteit bevorderen - is het lastige aan deze milieuzones dat elk land zijn regels heeft en dat regels van stad tot stad (in hetzelfde land) kunnen veranderen. Een Europese aanpak had wellicht voor meer duidelijkheid gezorgd. 

In Duitsland is een groot aantal stadscentra enkel toegankelijk met een milieusticker (Umweltplakette). Er zijn maar een paar Duitse steden waar de sticker niet verplicht is (bv. Nuernberg, Hamburg), maar ook in deze steden zijn er plannen om dergelijke zone in te voeren. Duitse autosnelwegen maken geen deel uit van een milieuzone, voor een doorreis naar Oostenrijk of Zwitserland heb je dus geen Duitse milieusticker nodig. De prijs voor een Duitse milieusticker is 15 Euro en je kan hem voor je vertrek kopen via de Duitse openbare diensten, bij VAB of in een van de zes Dekracentra in België. Rijden zonder goed aangebrachte sticker kan een boete van 80 Euro opleveren. 

In Nederland stellen hoe langer hoe meer steden ook een milieuzone in. Momenteel geldt enkel in Utrecht en Rotterdam een milieuzone die dieselauto's van voor januari 2001 uit de stadskern weert. Ook in andere steden als Nijmegen, Leiden en Utrecht zijn er concrete plannen, al gaat het in deze steden voornamelijk om het weren van vervuilende brommers en scooters.

Frankrijk werkt momenteel met twee milieuzones: een permanente, bijvoorbeeld in de binnenstad van Parijs, en een tijdelijke zoals in Lyon. Voor een tijdelijke milieuzone heb je alleen een sticker nodig wanneer er sprake is van langdurige en extreme luchtvervuiling. De Franse milieusticker - of Crit'Air-vignet - is enkel online te koop, voor 4,80 Euro inclusief verzending naar Belgie - via de officiele website. Wanneer je rijdt op de ring van de steden waar een tijdelijke of permanente milieuzone geldt, dan heb je in principe geen sticker nodig. Het is evenwel opletten geblazen, want elke stad heeft in deze context haar eigen regelgeving, wat de zaken er niet gemakkelijker op maakt. Hier kom je meer te weten over de milieuzones in Frankrijk.


Ook sommige Spaanse steden, zoals Madrid, hebben milieuzones. Deze autoluwe zones worden aangegeven met borden met het opschrift ‘Area de prioridad residencial'. Wie geen vergunning heeft, mag de zone niet inrijden. Er wordt gecontroleerd met behulp van camera's. Ligt je hotel in zo'n zone, dan moet je op voorhand je nummerplaat doorgeven.


In Italie, waar de zones zijn ingesteld om luchtvervuiling tegen te gaan en om de monumenten te beschermen, is de situatie vrij ingewikkeld: per stad en gebied zijn de regels immers verschillend. Zo is de binnenstad van Milaan van maandag tot en met vrijdag (tussen 7u30 en 19u30) alleen toegankelijk voor voertuigen met een vignet, dat voor 5 Euro kan worden aangeschaft bij kiosken en tabakszaken. Wie naar Italie gaat en in het bijzonder naar Toscane, moet waakzaam zijn, want daar geven de onderborden aan wat de regels zijn. Dit kun je best voor je vertrek grondig bekijken. In heel Italie zijn er boetes van rond de 100 Euro.   

  

Datum van publicatie : 30/07/2017 16:09:00