Lage-emissiezones in België: kijk wat meer naar Nederland

LEZ is more... diesels zeggen ze sinds kort in Rotterdam. Terwijl zowat elke Europese stad auto's met een oude dieselmotor weert, mogen ze sinds 1 januari gewoon terug binnen in Rotterdam. Een opvallende keuze is het minste dat je kan zeggen. Maar wel een keuze van een stad met een plan.



Slooppremie

Rotterdam was één van de eerste steden die een zogenaamde milieuzone - bij ons lage-emissiezone genoemd - instelde. Maar dat schaffen ze nu dus voor een groot stuk af. Sinds begin dit jaar mag je met een dieselwagen van vóór 2001 terug de stad in. En ook benzinewagens uit 1992 tuffen nog vrolijk door de stad.


Uit cijfers van de afgelopen vijf jaar blijkt dat er op een kwart miljoen Rotterdamse wagens vandaag nog maar een kleine tweeduizend vervuilende exemplaren rondrijden. Dat komt vooral door de innovatieve sloopmaatregel die de stad invoerde: je kon een premie tot 6.500 euro krijgen als je je oude dieselauto inruilde voor een elektrische variant.



Positieve prikkels

Rotterdam wil vandaag een positief en preventief beleid voeren, zónder repressieve maatregelen zoals bij ons. De milieuzone levert in de havenstad nog zo weinig voordeel op dat het idee op de schop ging. In de plaats ging de stad op zoek naar een nieuwe mix van maatregelen die de lucht proper houden:


    Parkeren op basis van emissie

    Oude benzine- en dieselwagens mogen de stad nog binnen, maar mogen er niet meer parkeren. Simpel, maar efficiënt.


    Aparte rijstroken voor elektrische voertuigen

    De havenstad wil ook investeren in openbaar vervoer, deelvervoer en schoon transport. In de drukke Maastunnel wil Rotterdam een aparte rijstrook voor elektrische bussen,     vrachtwagens en bestelwagens aanleggen.


    Logistiek vervoer rijdt elektrisch

    Rotterdam heeft plannen om het goederenvervoer in de stad binnen vijf jaar volledig CO2-neutraal te maken. Vandaag zijn er al afspraken met bedrijven en handelaren in de     binnenstad om hun leveringen alleen maar met elektrische voertuigen te doen.



Het zijn maar een paar voorbeelden van hoe Rotterdam streeft naar een propere lucht in de stad. Niet door vuile diesel- en benzinewagens te bannen, maar door proper vervoer te belonen. In de ganse stad én in elke sector.

Misschien moet de politiek daar bij ons ook maar eens over nadenken.

Datum van publicatie : 05/03/2020 16:23:00