Coronacrisis: de autosector zal moeten vernieuwen

Sinds het begin van de coronacrisis draait de auto-industrie een versnelling lager. De sector wacht op herstel, maar die lijkt steeds verder weg. Nu onze gewoonten veranderen omdat we steeds meer telewerken en grote evenementen zoals het Autosalon worden geannuleerd, zal de hele sector zichzelf opnieuw moeten uitvinden.  


De autosector heeft sinds maart zwaar te lijden onder de gezondheidscrisis. De markt van de constructeurs en de fabrikanten van autoapparatuur ging met 25% achteruit vergeleken met 2019 en het aantal inschrijvingen van nieuwe wagens is met 20% gedaald. 


Tijdens deze crisis zijn ook de gewoonten van de consument veranderd en telewerk is voortaan de norm. Wagens zijn dus minder nodig voor verplaatsingen en dat is duidelijk merkbaar in de verkoop. In bepaalde grote steden zoals Brussel nam het aantal ingeschreven wagens dan weer toe. De reden daarvoor zou zijn dat pendelaars bang zijn geworden om het openbaar vervoer te nemen. Over het algemeen leggen automobilisten evenwel heel wat minder kilometers af. 



Terugkeer naar het normale leven nog niet voor binnenkort

De effecten van de eerste coronagolf zwakten af tijdens de zomermaanden. De wagens die begin dit jaar waren besteld, konden worden geleverd en de garages verkochten massaal hun stockwagens. De fabrieken draaiden echter op halve kracht, waardoor het aantal stockwagens voor de klanten nog nooit zo laag was als vandaag. Volgens de vertegenwoordigers van de sector zal het nog heel wat tijd kosten om deze situatie recht te zetten. 



Brussels Motor Show 2021 geannuleerd

Het herstel van de automarkt is niet voor meteen. Door de coronamaatregelen besliste Febiac nu al om het Autosalon 2021 te annuleren. Dat evenement lokt elk jaar bijna een half miljoen bezoekers en is goed voor 25 tot 30% van de jaarlijkse verkoop van nieuwe wagens. Zeer slecht nieuws voor de sector dus, die grondig zal moeten vernieuwen om de schade te beperken. 


TRAXIO, de federatie van de autosector, verwacht wel dat de verschillende automerken hun gunstige voorwaarden zullen aanbieden tijdens die periode. 


Nu er geen Autosalon plaatsvindt, hebben de merken en garagehouders namelijk beslist om hun marketingbudget digitaal te spenderen. Ze zijn dan ook volop bezig met de voorbereiding van hun 'salonaanbiedingen' via het internet, met opvolging via telefoon, e-mail of videoconferentie. De professionals bevestigen dat ze helemaal klaar zijn om hun klanten op die manier te adviseren. 



Veroudering van het Belgische wagenpark vermijden

De dalende verkoop van nieuwe wagens is niet alleen een economische uitdaging. Nu de Belgen heel wat minder kilometers afleggen, zullen ze waarschijnlijk niet al te snel van wagen willen veranderen. En daardoor zou het wagenpark in ons land sterk kunnen verouderen. Gevolg? Een nieuwe opstoot van luchtvervuiling in steden, waardoor de huidige maatregelen voor het behoud van de luchtkwaliteit nog strenger zullen moeten worden.

Een complexe situatie dus, die duidelijk maakt welke economische en ecologische uitdagingen op het vlak van mobiliteit ons te wachten staan. 


Datum van publicatie : 15/12/2020 13:41:00