Akkoord tussen OPEC-leden. Zullen we meer betalen aan de pomp?

Akkoord tussen de OPEC-leden

Zullen de consumenten meer betalen aan de benzinepomp?

De leden van het OPEC-kartel hebben gisteren iedereen verrast door toch tot een akkoord te komen over een beperking van de olieproductie binnen het kartel en dat vanaf 1 januari as. Ze bereikten een akkoord om de dagelijkse productie te verlagen met 1,2 miljoen vaten.

Hoewel Rusland geen deel uitmaakt van het kartel, stemde het eveneens in met deze productiedaling. Russisch Minister van Energie Alexander Novak nodigde de Russische petroleummaatschappijen dan ook uit om op eenzelfde manier de productieverlaging te respecteren. 

Vlak na de aankondiging van het akkoord schoot de olieprijs met 10% omhoog. De prijs passeerde zo weer de kaap van de 50 $ per vat en de prijs voor Brent bedraagt inmiddels 53,75 $, het hoogste niveau sinds begin november.

Met een euro die er maar niet in slaagt om terrein te winnen ten opzichte van de dollar, kunnen we ons dus verwachten aan een prijsstijging aan de pomp in de komende dagen. De te verwachten stijging zal evenwel bescheiden zijn - ongeveer 10 cent per liter brandstof - omwille van het mechanisme van vereffening door taksen.  
 
   
Blijvende stijging?

We benadrukken nogmaals het feit dat de OPEC maar telt voor 30% van de mondiale olieproductie. En ook al heeft Rusland ingestemd met een productieverlaging a rato van zo'n 300.000 vaten per dag, het zal als basis zijn recordniveau van november gebruiken, en dan spreken we van 11,2 miljoen vaten per dag.

Binnen het kartel zijn er verder drie landen die ontzien worden door het akkoord: Libië, Nigeria en Iran. Deze landen zullen waarschijnlijk niet nalaten om hun productie op te drijven als de politieke omstandigheden in hun land het tenminste toelaten. Iran mag zelfs zijn productie met 90.000 vaten per dag verhogen in de eerste helft van 2017. Aartsrivaal Saoedi-Arabië stemde hiermee in met als enige hoop dat de prijs voor een vat ruwe olie boven de grens van de 50 $ blijft, wat het land de kans zou geven om zijn eigen economische toestand recht te trekken.

Vanuit een globaal perspectief gezien valt het dus nog af te wachten wat dit akkoord zal brengen. De geschiedenis heeft bovendien al vaak bewezen dat de OPEC-leden geen schoolvoorbeeld zijn als het op het respecteren van engagementen aankomt. 

Dit akkoord maakt trouwens niet iedereen gelukkig. Het kan de broze economische heropstanding van de eurozone weer vertragen. Een forse stijging van de prijs voor een vat ruwe olie zal immers onmiddellijk een weerslag hebben op de koopkracht en de inflatie.

Torenhoge prijzen aan de pomp lijken ons dan ook uitgesloten.

Datum van publicatie : 01/12/2016 20:33:00